Trudno ciągle tryskać energią i oglądać świat przez różowe okulary. Są dni, w których pomimo braku większych niż zwykle kłopotów, po prostu mamy kiepski nastrój. Poniżej kilka efektywnych i niezbyt pracochłonnych metod na poprawę humoru.
Uczeni odkryli zależność pomiędzy zwiększoną dawką kawy a mniejszym ryzykiem cukrzycy.
Tequila lub co najmniej jedna z jej pochodnych może wkrótce zdominować rynek środków słodzących.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organisation, WHO) pisze, że spożywana codziennie ilość cukru powinna być zmniejszona o połowę, by można było zintensyfikować walkę z powszechnymi problemami zdrowia publicznego, takimi jak otyłość i próchnica.
Nadmiar cukru jest szkodliwy. To wiedzą dziś niemal wszyscy. Okazuje się, że może być także jedną z przyczyn śmiertelnych kłopotów z sercem.
Jeśli stężenie glukozy jest zbyt duże, osłabieniu ulegają zdolności do zapamiętywania i kurczy się hipokamp.
Wódka gości na polskich stołach z okazji świat, imienin, urodzin i niemal wszelkich innych uroczystości. Wciąż pozostaje jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych w naszym kraju. Napój nie służy jednak tylko świętowaniu, ma znacznie więcej zastosowań. Poniżej niektóre z nich.
Wiemy, że cukier jest konieczny, aby nasz mózg prawidłowo funkcjonował. Wiele osób jednak spożywa go w ilościach znacznie przekraczających zapotrzebowanie organizmu. Kolejna tabliczka czekolady zjedzona nawet wtedy, gdy nie jesteśmy głodni to tylko chęć poprawy humoru czy już uzależnienie od cukru? Badania naukowe dowodzą, że cukier może być kulinarnym narkotykiem.
Istnieją produkty, które, choć są powszechnie dostępne i często umieszczamy je w swoich jadłospisach, nie powinny stanowić głównego punktu codziennego menu. Nie tylko bowiem nie przydają pożądanych składników odżywczych, ale mogą sprzyjać rozwojowi otyłości i innych chorób. Jeśli więc zależy ci, by w przyszłości cieszyć się dobrym zdrowiem, nie przyzwyczajaj się do częstego raczenia się wymienionym niżej jedzeniem.
Cukrzyca jest przewlekłą choroba metaboliczną spowodowaną niewłaściwym działaniem insuliny lub całkowitym brakiem tego hormonu. Wytwarzana w trzustce insulina uczestniczy w regulowaniu procesów przemiany materii, jej nieodpowiednia ilość związana z chorobą prowadzi do hiperglikemii (zwiększonego poziomu glukozy we krwi), co prowadzi do uszkodzenia nerek, nerwów, naczyń krwionośnych gałki ocznej i wielu innych powikłań.
Ryż to nie tylko pożywny element zdrowych dań. Okazuje się, że można go wykorzystać także jako preparat czyszczący, wskaźnik temperatury czy środek konserwujący. Ma rozmaite zastosowania przy drobnych kuchennych i spiżarnianych problemach.
Czosnek posiada ponoć wszechstronne magiczne właściwości, ale także herbata może ochronić przed złymi duchami, a ryż ma zapewnić dobrobyt. Niektóre przesądy związane z jedzeniem mają długą tradycję. Oto te najpopularniejsze.
To, na ile lat wyglądasz, zależy od poziomu cukru we krwi. Badania wskazują, że większa ilość glukozy we krwi może postarzać.
Ukochanego pupila często traktuje się jak członka rodziny, łącznie z serwowaniem mu podobnej diety. Tymczasem niektóre produkty, nierzadko podawane psom bezwiednie, bardzo im szkodzą.
Jeśli chodzi o dietę, osoby chore na cukrzycę powinny przestrzegać pewnych podstawowych zasad.