Oznaki upływu lat pojawią się prędzej czy później bez względu na to, jak usilnie będziemy im zapobiegać czy z nimi walczyć. Prawdą jest jednak i to, że od naszych działań dużo zależy i często nieświadomie wspomagamy proces starzenia się. Może cię zaskoczyć to, co sabotuje twój młodszy wygląd.
Popularna na Zachodzie dieta pełna cukru może sprzyjać nowotworowi piersi.
Zrzucenie wagi, zmiana stylu życia, mniej cukru – to jedne z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Niestety równie często niedotrzymywane. W 2016 roku zmień taktykę – zamiast gołosłownych postanowień, postaw na konkrety. Podajemy 12 praktycznych rad, jak ograniczyć cukier w codziennej diecie.
Wiadomości na temat nowych diet, rewolucyjnych wyników badań i coraz to nowszych zaleceń dotyczących sposobu żywienia pojawiają się niemal codziennie. Jako, że koniec roku to idealny czas na podsumowania. Oto lista 7 najważniejszych trendów i wydarzeń związanych ze zdrowym odżywianiem, które królowały w 2015 roku.
FGF21, hormon wątroby, może mieć wpływ na kontrolę łaknienia słodyczy i alkoholu.
Zanim zdecydujesz się na wybór cukru lub słodzika, przejrzyj informację na temat tych produktów, by móc podjąć rzetelną decyzję.
W Polsce na cukrzycę cierpi prawie 2 mln Polaków. Ogromna część chorych nie ma świadomości tego, że jest cukrzyca jest ich problemem, co niestety może prowadzić do groźnych powikłań. Co powinniśmy wiedzieć tej chorobie? Jak rozpoznać, jak żyć z tym schorzeniem i jak je leczyć opowiada prof. Leszek Czupryniak, Kierownik Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii szpitala przy ul. Banacha w Warszawie.
Cukier jest potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Jednakże jego nadmierna ilość może zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca, sprzyjać otyłości oraz przekładać się na wyższym poziom cholesterolu. Zobacz, co robić, by bez wielkiego wysiłku ograniczyć spożywanie cukru.
Słodkie bywają dzieci, kotki, babeczki. To, co słodkie budzi w nas dobre emocje. Dlatego, choć cukier uzależnia i szkodzi niczym nikotyna, nie postrzegamy jego spożycia jako niebezpiecznego dla zdrowia.
W ostatnich latach popularność zyskiwał niskotłuszczowy sposób odżywiania się i wielu ludzi zastępowało tłuszcze cukrami, ale teraz naukowcy wykazują, że cukier jest winien drastycznmu zwiększeniu wskaźników cukrzycy, otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Gdy wzrasta codzienne spożycie owoców i warzyw (które nie są bogate w skrobię), zmniejsza się ryzyko przybierania na wadze.
Nie należy całkowicie rezygnować z cukru w diecie – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny nie tylko w słodyczach, ale również w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek.
Powodów do stresu nam nie brakuje - niektóre są dość błahe i błyskawicznie jesteśmy w stanie się „otrząsnąć", inne wręcz paraliżują i sprawiają, że trudno wykonywać codzienne obowiązki. O ile stres nie jest przewlekły i nie trzeba dłuższej profesjonalnej terapii, by go zwalczyć, skuteczne są pewne łatwo dostępne sposoby - wypróbuj je, a szybko się uspokoisz.
Jak wykazały nowe badania, jedzenie białka i warzyw przed węglowodanami ma wpływ na obniżenie po posiłku poziomu insuliny i cukru we krwi.