Wraz z wiekiem osłabieniu ulega metabolizm, a liczne nabyte w ciągu wielu lat nawyki żywieniowe bywają niekorzystne dla naszej wagi. Podejmując decyzję o przejściu na dietę wielu ludzi jednak popełnia powszechne błędy, które powodują, że albo odchudzanie nie przynosi efektów, albo nowy sposób jedzenia staje się wręcz niebezpieczny dla zdrowia. Tych opisanych poniżej kilku rzeczy nie należy robić, mówią dietetycy.
Cukier jest dodawany do tak wielu produktów, że trudno przetrzegać rekomendacji dotyczących dziennej jego dawki. Przejrzyj poniższe wskazówki, a łatwiej będzie ci uniknąć nadmiaru tego składnika w diecie.
Ma prawie trzy razy mniej kalorii niż cukier, nie podwyższa poziomu cukru we krwi, nie powoduje próchnicy – mowa o tagatozie, nowej alternatywie dla białego cukru. Jakie właściwości ma ta substancja i dlaczego jest dobrym zamiennikiem sacharozy?
Wielu ludzi sięga po różnego rodzaju przekąski z wielu powodów, czasem w wyniku stresu, innym razem przy dużej radości, albo po prostu z nudy... Owszem, można również podjadać zdrowo, ale znacznie częściej wybieramy niezdrowe produkty zamiast świeżych warzyw i owoców. Zobacz, jak ograniczyć nawyk, który może zaprzepaścić wysiłki odchudzania i wpędzić cię w choroby.
Czy tego chcemy czy nie, słodki smak kocha prawie każdy. Uwielbienie do niego wynika z naszych genów i czystej fizjologii. Słodycz oznacza dla mózgu szybko dostępną energię, dlatego nie powinno się z niej całkowicie rezygnować. Niektórzy próbują zastąpić tradycyjny cukier innymi słodkościami jak np. stewią, syropem daktylowym, cukrem kokosowym. Ile jest prawdy a ile mitu o ich właściwościach i czy rzeczywiście egzotyczne „słodziwa” pomogą nam pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów?
Jeśli jeszcze nie jesteś fanem zielonej herbaty, tych kilka informacji powinno skłonić się cię do sięgnięcia po ten napój.
Czwartego lutego obchodziliśmy Światowy Dzień Walki z Rakiem, który ma przypominać o zagrożeniach związanych z chorobą i popularyzować informacje o profilaktyce. Ponieważ nowotwory są tak powszechne, wokół choroby jednocześnie powstało wiele mitów. Oto kilka z nich.
Warto zmniejszyć ilość cukru w diecie, bo osłabia pamięć i zdolność uczenia się.
Wiadomo już, że niedobór snu sprzyja różnym chorobom, w dzisiejszym świecie jednak dobry odpoczynek coraz częściej stanowi luksus. Ludzie są zapracowani, zabiegani i obarczeni wieloma obowiązkami, a w efekcie często niedosypiają. Warto wykorzystywać jednak każdą chwilę, by nadrobić zaległości w spaniu.
Ci, którzy często piją słodkie napoje, mają więcej trzewnej tkanki tłuszczowej tj. większą tzw. otyłość brzuszną.
Oznaki upływu lat pojawią się prędzej czy później bez względu na to, jak usilnie będziemy im zapobiegać czy z nimi walczyć. Prawdą jest jednak i to, że od naszych działań dużo zależy i często nieświadomie wspomagamy proces starzenia się. Może cię zaskoczyć to, co sabotuje twój młodszy wygląd.
Popularna na Zachodzie dieta pełna cukru może sprzyjać nowotworowi piersi.
Zrzucenie wagi, zmiana stylu życia, mniej cukru – to jedne z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Niestety równie często niedotrzymywane. W 2016 roku zmień taktykę – zamiast gołosłownych postanowień, postaw na konkrety. Podajemy 12 praktycznych rad, jak ograniczyć cukier w codziennej diecie.
Wiadomości na temat nowych diet, rewolucyjnych wyników badań i coraz to nowszych zaleceń dotyczących sposobu żywienia pojawiają się niemal codziennie. Jako, że koniec roku to idealny czas na podsumowania. Oto lista 7 najważniejszych trendów i wydarzeń związanych ze zdrowym odżywianiem, które królowały w 2015 roku.
FGF21, hormon wątroby, może mieć wpływ na kontrolę łaknienia słodyczy i alkoholu.