Drożdże od lat służą do wypieku chlebów i ciast. Warto jednak zastanowić się nad ich niecodziennymi właściwościami. Nie bez powodu są szeroko wykorzystywane w gastronomii – dostarczają witamin i korzystnie wpływają na organizm. Zwłaszcza w okresie osłabionej odporności, jesienią i zimą, warto zadbać o to aby na stałe zagościły w naszym menu.
Nie potrzeba leków, by poprawić sobie nastrój, wystarczy dołączyć do swojego menu naturalne produkty, które pomogą pozbyć się czarnych myśli i przestać pisać „czarne scenariusze".
Chrom jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym. Jakkolwiek nie ustalono jego zalecanej dziennej dawki, niedobór może skutkować rozmaitymi problemami zdrowotnymi.
Okres jesienno-zimowy wiąże się z krótszymi dniami, mniej przychylną aurą, określonymi modyfikacjami codziennej rutyny spowodowanymi niesprzyjającą pogodą. To wszystko sprawia, że opisywany sezon wiąże się z osłabieniem nastroju. Różni eksperci radzą, jak sobie poradzić z depresyjnym samopoczuciem.
Letni przypływ sił witalnych możemy zatrzymać na dłużej również podczas jesiennych, chłodnych dni. Wizyta w parowej saunie solankowej dostarczy nam niezbędnych mikroelementów, zrelaksuje i pozwoli złagodzić przebieg wielu schorzeń.
Otręby pszenne charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, zawierają ponadto cenne witaminy (głownie z grupy B) oraz sole mineralne (chrom, selen, cynk). Stanowią ważny element zdrowej diety i pomagają w walce z nadwagą.