Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. W ostatnich latach cieszy się jeszcze większą sławą, a to dlatego, że kolejne badania dowodzą jej silnych pozytywnych wpływów na stan zdrowia. Wiadomo też, że ma daje dobre efekty dla pracy mózgu.
Alizaryna od wieków jest stosowana jako środek koloryzujący. Kiedyś otrzymywano ją z korzeni marzanny barwierskiej, dziś jest wytwarzana syntetycznie. Jej lecznicze zastosowanie obejmuje m. in. rozpuszczanie kamieni przy kamicy moczowej i uzyskanie efektu moczopędnego.
Niektórym niezwykle trudno jest podjąć jakikolwiek wysiłek odchudzania, ponieważ wszelkie próby zmniejszenia wagi są udaremniane przez silny, nadmierny apetyt. Jego przyczyny mogą być rozmaite.
Napar z rooibos (czerwonokrzewu) chroni wątrobę i może być wykorzystywany w leczeniu chorób tego organu, wynika z badań Cape Peninsula University of Technology w Kapsztadzie.
Brytyjscy uczeni alarmują, że ich kraj jest jednym z niewielu krajów UE, w którym notuje się wzrost liczby chorób wątroby. Pomiędzy rokiem 2000 a 2009 liczba zgonów w Anglii z powodu przewlekłej choroby wątroby i marskości u osób poniżej 65 roku życia wzrosła o około 20 procent.
Europejczycy piją więcej alkoholu niż ludzie w jakiejkolwiek innej części świata - równowartość 12,5 litra czystego alkoholu rocznie lub prawie trzy lampki wina dziennie, czytamy w sprawozdaniu Światowej Organizacji Zdrowia oraz Komisji Europejskiej.
Witamina E jest istotnym elementem naszej diety, ponieważ ma wpływ na wiele funkcji organizmu. Zwalcza wolne rodniki tlenowych, które mogą szkodzić integralności błon komórkowych i tym samym jest znana jako silny przeciwutleniacz. Odpowiednia ilość witaminy E to dobre samopoczucie, ochrona przed demencją i młody wygląd.
Osoby, które nie zmieniają swoich przyzwyczajeń co do konsumpcji alkoholu przez lata, a nawet dekady, mogą doświadczyć problemów alkoholowych, bowiem starzenie się organizmu obniża tolerancję na napoje wyskokowe. Umiarkowane picie od czasu do czasu nie powinno powodować żadnej szkody. Jednak alkohol może stać się problemem dla osób starszych, zwłaszcza gdy przyjmuje niektóre leki, cierpią z powodu różnych chorób, czy nie kontrolują spożycia wysokoprocentowych trunków.
Hiszpańscy naukowcy odkryli lecznicze właściwości kryjące się w hormonie żołądkowym, który w naturalny sposób jest wytwarzany przez organizm człowieka. Wykazano, że hormon znany pod nazwą ghrelina zmniejsza zwłóknienie wątroby, stres oksydacyjny i zapalenie oraz zapobiega poważnym uszkodzeniom wątroby. Szczegółowe wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Hepatology, piśmie Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Chorobami Wątroby.
To co jemy - i jak jemy - ma ogromny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale też wydajność w pracy i sprawność procesów myślowych. Nie wspominając o sile do wykonywania codziennych obowiązków.
Naukowcy z USA odkryli gen odpowiedzialny za odczuwanie swędzenia przez centralny układ nerwowy, jego poznanie może doprowadzić do opracowania środka łagodzącego uczucie swędzenia, które pojawia się przy licznych schorzeniach, np. chorobach skóry, nerek, wątroby.