Przy kolejnych zakupach warto zwrócić uwagę na ilość wrzuconych do koszyka kiełbasek i wędlin. Jakkolwiek produkty mięsne często kuszą niewegetarian swoim smakiem i aromatem, ich nadmiar może przyczynić się do zmniejszenia szans na długowieczność.
Wysoki poziom cholesterolu ma istotny wpływ na rozwój chorób układu krążenia, które stanowią główną przyczynę zgonów w naszym kraju. Na szczęście nie pozostajemy bezradni - odpowiedni styl życia daje szanse na zmniejszenie ilości cholesterolu i uchronienie się przed poważnymi problemami zdrowotnymi.
Starsze kobiety, które palą papierosy, mają zwiększone ryzyko utraty zębów.
Każdego roku w Polsce odnotowuje się około 60 tys. udarów i 150 tys. ostrych zespołów wieńcowych. Skala problemu uświadamia ogromną rolę prewencji pierwotnej i wtórnej w redukcji śmiertelności z powodu chorób układu krążenia. Istotne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia, odgrywa jeden z najczęściej stosowanych na świecie leków - kwas acetylosalicylowy (ASA).
W Polsce pacjent na wizytę u kardiologa musi czekać blisko 6 miesięcy. Temat ograniczeń dostępu do świadczeń w leczeniu ostrych zespołów wieńcowych oraz możliwości poprawy dostępnu do deficytowych technologii medycznych, poruszano podczas organizowanego przez Fundację Watch Health Care seminarium edukacyjnego „Innowacje w leczeniu ostrych zespołów wieńcowych – ocena dostępności w Polsce”.
Bakopa drobnolistna (Bacopa monnieri), w medycynie ajurwedyjskiej nazywana brahmi, jest powszechnie stosowana w Indiach, zwłaszcza dla poprawy pamięci czy łagodzeniu objawów padaczki. Bakopę tradycyjnie stosuje się też w leczeniu astmy, chrypy, i zaburzeń psychicznych.
Zimą może być trudniej utrzymać dietetyczną zasadę jedzenia warzyw i owoców pięć razy dziennie, dlatego że produkty te nie są ani tak liczne, ani tak tanie, jak w innych porach roku. W każdym razie warto sięgnąć po to, co jest popularne w danym sezonie - kapusta, brukselka, buraki, borówki i klementynki - wszystkie te produkty, według nowych badań przeprowadzonych w Szwecji, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu u kobiet, także u pacjentek z chorobami układu krążenia.
Nowy przegląd badań dotyczących związku między jedzeniem czekolady a udarem mózgu wykazał, że raczenie się tabliczką kakaowego przysmaku wydaje się mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka udaru.
Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że rocznie palenie zabija około sześciu milionów ludzi. Według statystyk CBOS w Polsce już co trzecia osoba jest palaczem. Najczęściej są to mężczyźni w wieku powyżej 45 lat, z wykształceniem zawodowym, jednak nałóg rozpowszechniony jest również wśród kobiet oraz młodszych osób. Jak z nim walczyć?
W listopadzie obchodzony jest Światowy Dzień Rzucenia Palenia, który przypada zawsze w trzeci czwartek miesiąca - w tym roku będzie to 17 listopada. Na szczęście tysiące palaczy starają się wytrwać ten jeden dzień bez papierosa a część z nich przestaje palić w ogóle.
Wywołane paleniem uszkodzenia tętnic są poważniejsze u kobiet niż u mężczyzn. Stopień narażenia na dym tytoniowy w ciągu życia człowieka jest skorelowany z grubością ścian tętnic szyjnych zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet, z tym że w przypadku kobiet skutki tego zjawiska mają dwojaki charakter.
Nowe wyniki badań potwierdzają to, co słyszeliśmy jako dzieci: jedzenie zieleniny jest naprawdę dobre. Większość z nas wie, że czerwone, pomarańczowe i żółte owoce i warzywa są prozdrowotne, od niedawna naukowcy koncentrują się na beta-karotenie jako "magicznym" składniku, który pomaga w walce z rakiem i innymi chorobami. Istnieje wiele badań, które wykazały, że dieta bogata w żywność tego rodzaju wydłuża życie, ale żadne randomizowane testy nie udowodniły znaczących korzyści dla osób przyjmujących suplementy z beta-karotenem. Z tego powodu naukowcy z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji w USA zaczęli dokonywać oceny wpływu alfa-karotenu znajdującego się w ciemnozielonych owocach i warzywach na zdrowie.
Ból przyjmujący postać ucisku lub rozpierania, nie dający się dokładnie zlokalizować, promieniujący do szyi i ramion, duszność i niepokój to często pierwsze, typowe objawy zawału serca. Ta poważna choroba atakuje stopniowo, ale w krótkim czasie. Te symptomy to sygnał alarmujący do szybkiego wezwania pomocy. Dzięki natychmiastowej reakcji szanse na uniknięcie nieszczęścia są bardzo duże.
Warto pamiętać o dołączeniu do swego menu produktów pełnoziarnistych, dzięki nim można zmniejszyć szkodliwe efekty tłuszczu wokół organów wewnętrznych.
Dbałość zdrowie serca nie stanowi codziennej troski dla większość ludzi, przynajmniej do czasu, w którym pojawiają się problemy. Ale kiedy przytrafia się coś złego - jak atak serca - i istnieje poważne zagrożenie utraty zdrowia, a nawet życia, zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest zachowanie zdrowego serca. Wtedy jednak może być za późno. Zatem - profilaktyka przede wszystkim.