To, jaki styl życia prowadzisz, w dużej mierze zależy od tego, z kim się związałeś/aś. Niby nic dziwnego, ale ten wpływ jest naprawdę bardzo duży i dotyczy także stanu zdrowia, mówią badacze.
Kolejne badania dowodzą, że warto pić kawę. Kilka filiżanek dziennie istotnie osłabia prawdopodobieństwo śmierci z powodu chorób serca.
Nowe badania wykazały, że osoby, które biegają zbyt często i w szybkim tempie, są bardziej zagrożone ryzykiem przedwczesnej śmierci, informuje Telegraph.
Choroby uważane za główną przyczynę śmierci na świecie są w znacznej mierze wywoływane niezdrowym stylem życia, który obejmuje m. in. palenie papierosów, nadużywanie alkoholu oraz niewłaściwą dietę pełną niezdrowych tłuszczów, cukrów prostych i soli.
U osób z depresją i obturacyjnym bezdechem sennym mogą osłabnąć objawy depresji dzięki nocnym urządzeniom do poprawy oddychania.
Niski wzrost oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu demencji, wynika z nowych badań.
Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego ogłosili odkrycie genu o nazwie AMPK, który może pomóc spowolnić proces starzenia się i pomóc ludziom osiągać długowieczność.
Jak wynika z badania przeprowadzonego w 2012 roku przez firmę badawczą IPSOS Marketing, magnez stosujemy najczęściej z powodu stresu, np. w pracy (35%), czy kiedy pijemy dużo kawy lub herbaty (32%). O spożywaniu magnezu w kontekście zdrowia serca myśli jedynie 9% Polaków. Przyglądając się jednak preferencjom w podziale na wiek okazuje się, że troska o serce to istotny czynnik skłaniający do stosowania magnezu dla 26% osób starszych (średnia wieku 53 lata).
Zaburzenia erekcji (erectile disfunction, ED) stanowi problem około 100 milionów mężczyzn na całym świecie, ich liczba jednak, m. in. ze względu na starzenie się społeczeństw, podwoi się do 2025 roku. Ponieważ wokół dolegliwości narosło wiele mitów, amerykańscy uczeni wypunktowali kilka ważnych informacji o problemie.
Szacuje się, że długość naszego życia będzie wzrastała w stałym tempie: zyskujemy średnio niż trzy miesiące każdego roku. Jakkolwiek jakość życia sędziwych lat ulega poprawie, walka z niektórymi chorobami ciągle jest daleka od wygranej.
Im gorsze jest nasze menu, tym mniej adekwatnie je oceniamy. Inni są bardziej surowi w diagnozowaniu jadłospisu, niż ci, którzy go stosują. Okazuje się, że trudniej nam spojrzeć obiektywnym okiem na to, co jemy.
Badania naukowe pokazują, że spożywanie flawonoidów i powiązanych fenoli może obniżać zapadalność na choroby przewlekłe, w tym sercowo-naczyniowe - będące główną przyczyną zgonów w Europie - a także niektóre typy nowotworów, udarów, alergii, schorzeń wątroby i zapaleń.
Nadmierne spożycie soli było czynnikiem w prawie 2,3 milionów zgonów w wyniku zawału serca, udaru mózgu i innych przyczyn sercowo-naczyniowych w 2010 roku. Ta liczba stanowi 15 proc. wszystkich zgonów związanych z kłopotami sercowymi w danym roku na całym świecie.
Picie 100% soków owocowych może mieć ochronne dla zdrowia efekty podobne do tych uzyskiwanych dzięki konsumpcji całych owoców, wynika z badań przedstawionych na spotkaniu Experimental Biology 2011.
Komisja Europejska zgodziła się na wprowadzenie na rynek leku Brilique, który zapobiega zakrzepom miażdżycowym u pacjentów cierpiących z powodu Ostrych Zespołów Wieńcowych i zmniejsza ryzyko wystąpienia ponownego zawału.