Wiele form problemów ze zdrowiem psychicznym może mieć wpływ na choroby serca i układu krążenia, wyjaśniają przedstawiciele American Heart Association. Dotyczy to m. in. depresji - z badań wynika, że sprzyja udarom.
Nowe badania sugerują, że osoby z cukrzycą typu 2, które rzuciły palenie, przez pewien czas mają problemy z kontrolowaniem poziomu cukru we krwi.
Specjalna aplikacja na smartfon może śledzić oddech śpiącej osoby i jest w 98 procentach tak dokładna jak polisomnograf.
Jak wynika z długoterminowych badań hiszpańskich, osoby starsze stosujące dietę wysokobiałkową mogą być bardziej narażone na przedwczesną śmierć, jeśli dotyczy ich ryzyko chorób serca.
Fast food oraz niezróżnicowana dieta zabijają bakterie, które chronią m. in. przed otyłością, chorobami serca oraz nowotworami.
Nawet krótkie sesje energicznych ćwiczeń mogą zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci.
Badania wykazały, że im niższy wzrost cechuje daną osobę, tym większe ma dany człowiek prawdopodobieństwo problemów z sercem. Przykładowo, osoby mierzące około 152 cm odznaczają się o 32 proc. wyższym ryzykiem chorób serca w porównaniu z kimś, kto ma 167 cm wzrostu.
Sama w sobie jest powszechnie lubianym deserem lub stanowi jego składnik. Ale czekolada może mieć wiele zastosowań. Zobacz, do czego może przydać się ten popularny smakołyk.
Problemy w związku sprzyjają depresji i zaniedbaniu formy fizycznej, ostrzegają uczeni z Ohio State University.
Antybiotyki mogą sprzyjać cukrzycy typu 2. Jak wynika z badań z udziałem ponad 1 miliona osób, częste stosowanie tych leków może spowodować zmiany w składzie bakterii jelitowych.
Masz w życiu cel, do którego uparcie dążysz? Dzięki temu lepiej się czujesz i chronisz swoje serce.
Im wcześniej pojawiają się oznaki menopauzy, tym szybciej mogą zwiększyć się problemy sercowo-naczyniowe.
Nadmiar soli nawet o 50 procent zwiększa ryzyko wystąpienia takich problemów zdrowotnych, jak nadciśnienie tętnicze, udar mózgu i zgaga.
Nowe wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że jemy zbyt dużo cukru. Powinniśmy ograniczyć jego spożycie do zaledwie 5 do 10 procent całkowitej ilości dostarczanych kalorii.
Wiele smażonych dań cieszy się niesłabnącą popularnością. Pączki, frytki z rybą, czy placki ziemniaczane często lądują na naszych talerzach, tymczasem ich jedzenie szkodzi sercu. Im więcej takich produktów sobie dostarczamy, tym większe mamy ryzyko niewydolności serca.