W przypadku kobiet proces starzenia się naczyń krwionośnych jest wcześniejszy, więc szybciej niż mężczyźni są zagrożone chorobami sercowo-naczyniowymi.
Choroba COVID-19 wywoływana przez koronawirus atakuje głównie płuca, jednakże może też oddziaływać na serce - szczególnie w przypadku, gdy musi ono intensywniej pracować, aby rozprowdzić po organizmie utlenioną krew.
Według uczonych jedzenie dużych ilości mięsa może się wiązać z różnymi chorobami, co z kolei wynika z nadmiaru aminokwasów siarkowych mogących wywoływać wiele niekorzystnych dla zdrowia skutków.
Depresja to nie tylko problem natury psychicznej, to także kłopoty ze zdrowiem fizycznym i szybsze starzenie się.
Według chińskich służb medycznych, ponad 80 proc. przypadków zakażeń koronawirusem wywołującym COVID-19 ma łagodny charakter. Choroba jest najgroźniejsza dla osób starszych i schorowanych.
Limfopenia, czyli niedostateczna ilość komórek układu odpornościowego, skraca życie, wskazują duńscy badacze.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że początkowy okres żałoby jest nie tylko bardzo trudny emocjonalnie, ale też poważnie zagraża zdrowiu układu sercowo-naczyniowego. Nowe badania pokazują, że powszechnie stosowane leki pomagają ochronić serce.
Niektórzy pacjenci przyjmujący leki obniżające poziom cholesterolu i ciśnienie krwi sądzą, że farmaceutyki są dostatecznie skuteczne i oni sami nie muszą już prowadzić zdrowego stylu życia. Tymczasem zażywanie medykamentów nie zwalnia z dbania o siebie, mówią eksperci.
Jeśli zostajesz w pracy po godzinach, możesz nie tylko mieć pewne problemy w życiu prywatnym, ale też odbija się to na twoim zdrowiu. Kilka ponadmiarowych godzin w tygodniu może podnieść ciśnienie krwi.
Jeśli chcesz zmaksymalizować efekty aktywności fizycznej, spróbuj ćwiczyć jeszcze przed śniadaniem, dzieki temu możesz spalić więcej kalorii.
Kukurydza ma różnorodne zastosowania w kuchni. W ostatnich latach szczególnie zyskała na popularności, ponieważ nie zawiera glutenu, a modna stała się dieta bez tego białka. Ale kukurydza przydaje się nie tylko jako składnik wielu dań. Zobacz, jakie zastosowania może mieć to zboże.
Statystycznie około jedna na dziesięć osób cierpi na egzemę, przewlekły stan zapalny, który skutkuje przesuszeniem i swędzeniem skóry. Osoby z cięższymi postaciami tej choroby mogą zmagać się z łuszczącą się wysypką i pękaniem skóry. Pacjenci ci mogą być również bardziej narażeni na zawał serca i udar mózgu, wynika z badań.
Osoby przestrzegające zdrowej diety o niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów mają niższe ogólne ryzyko przedwczesnego zgonu.
Codziennie jedzenie orzechów włoskich to lepsze zdrowie jelit i niższe ryzyko chorób serca.
Uprawy jęczmienia nie tylko cieszą oko pięknym złotawym kolorem, ale też są ważnym elementem naszej diety - jęczmień to pożywana, wzmacniająca nas roślina.