Odkryto istotne powiązania między dietą, utratą pamięci i współistniejącymi chorobami serca.
Badanie przeprowadzone przez Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health wykazało, że naturalny spadek czynności płuc był wolniejszy wśród byłych palaczy stosujących dietę bogatą w pomidory i owoce, zwłaszcza jabłka. Jak się wydaje, niektóre składniki tych produktów mogą pomóc naprawić uszkodzenia płuc spowodowane paleniem papierosów.
Leki powszechnie przepisywane w leczeniu nadciśnienia mogą również zmniejszać ryzyko raka jelita grubego.
Łagodne pasywne rozciąganie wykonywane regularnie przez 12 tygodni pomaga poprawić przepływ krwi, ułatwiając rozszerzanie się tętnic i zmniejszając ich sztywność.
Posiadanie wadliwego genu związanego z demencją podwaja ryzyko rozwoju ciężkiej formy COVID-19, wynika z nowych badań.
Od lat osobom, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię (nadmiar cholesterolu), zalecano, by zminimalizowały ilość tłuszczów nasyconych w diecie, by w ten sposób obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Nowe badanie jednak nie potwierdza takich rekomendacji.
Osoby, które piją herbatę przynajmniej trzy razy w tygodniu, mogą liczyć na dłuższe i zdrowsze życie, wynika z badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology.
Znaczna ilość cukru w diecie wiąże się z większym nagromadzeniem tłuszczu wokół serca i brzucha, co jest ryzykowne dla zdrowia.
Obniżenie ciśnienia krwi poprzez przyjmowanie odpowiednich leków zmniejsza ryzyko rozwoju demencji i zaburzeń poznawczych o 7 proc.
Nowe badania potwierdzają związek między objawami depresyjnymi i zwiększonym ryzykiem chorób serca oraz przedwczesnej śmierci.
Dodawaj różnych przypraw do posiłku - to niezawodny sposób nie tylko na sprawienie, że będzie smaczniejszy, ale też może przydać korzyści zdrowotnych.
Warto zadbać o swoje psychiczne samopoczucie, nie tylko ze względu na poprawę jakości życia, ale też lepszą troskę o zdrowie fizyczne.
Bieganie w wolnym tempie, czyli jogging, jeśli jest uprawiany regularnie i w małych ilościach, może mieć wpływ na wydłużenie życia.
Jak wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia, zapobieganie i leczenie chorób niezakaźnych zostało poważnie zakłócone od czasu rozpoczęcia pandemii COVID-19. Takie skutki są globalne, ale najbardziej uwidaczniają się w krajach o niskich dochodach.
COVID-19 może wywoływać poważne powikłania sercowo-naczyniowe, w tym niewydolność serca, zawały i skrzepy krwi, które mogą skutkować udarami mózgu, ostrzegają lekarze University of Virginia.