Niemal połowa pacjentów z chorobami serca cierpi na bezsenność, czytamy na stronie European Society of Cardiology.
Podwyższony poziom tłuszczów we krwi u osób z cukrzycą typu 2 i otyłością jest bardziej szkodliwy niż uważano wcześniej.
Picie kawy - szczególnie dwóch do trzech filiżanek dziennie - wiąże się nie tylko z niższym ryzykiem chorób serca i zaburzenia rytmu serca, ale także z dłuższym życiem. Dotyczy to zarówno osób z chorobami układu krążenia, jak i pozostałych.
Dzięki naturalnemu ekstraktowi roślinnemu C. elegans, niepasożytniczy nicień, żył znacznie dłużej niż zwykle.
Składniki odżywcze ukierunkowane na określone mechanizmy związane z osłabieniem komórek, które występuje z czasem, mogą poprawić zdrowie i samopoczucie.
Podczas pandemii COVID-19 dystans społeczny był jednym z narzędzi ograniczania rozprzestrzeniania się choroby. Jednak nowe dane pokazują jednoczesny wzrost ryzyka chorób serca o 27 proc. u kobiet po menopauzie, które zmagają się z izolacją społeczną i samotnością.
Udar może mieć różne przyczyny. Zakrzepowo-miażdżycowy jest wywoływany przez skrzep, który tworzy się ze złogów nagromadzonych w naczyniach krwionośnych w mózgu. Jak ustalono ostatnio, osoby w rok po udarze, które mają wyższy poziom trójglicerydów we krwi, są bardziej narażone na kolejny udar lub inne problemy sercowo-naczyniowe, niż ci, którzy przeszli udar, ale poziom trójglicerydów pozostaje u nich w normie.
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy może być tak samo szkodliwy dla zdrowia, jak jedzenie cukru w postaci samej fruktozy, mówią uczeni z University of California w Davis.
Wielu osobom udaje się schudnąć, ale niewielu zachowuje niższą wagę na dłużej. Postanowiono sprawdzić, co stoi za sukcesem utraty masy ciała na dobre.
Pomiar kilkudziesięciu rodzajów tłuszczów we krwi pomaga cenić ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia w przyszłości.
Wśród pacjentów z przewlekłymi, niezakaźnymi chorobami ryzyko wcześniejszego zgonu jest ponad dwukrotnie wyższe, jeśli dodatkowo zmagają się ze współistniejącą chorobą psychiczną, podają eksperci z University of Oxford.
Ćwiczenia fizyczne podejmowane zbyt rzadko mogą wywoływać dezaktywację ważnego białka w organizmie, sprzyjając dalszej bezczynności i utrudniając aktywność fizyczną.
Wszyscy w napięciu obserwujemy rosyjską napaść na Ukrainę. Już widać pierwsze przerażające zniszczenia. Wojna ma wielorakie tragiczne skutki, w tym - jak się okazuje - niszczy nasze zdrowie także w dłuższej perspektywie. Życie w strefie wojennej wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawału serca i udaru wśród cywilów, także wiele lat po zakończeniu konfliktu.
Mężczyźni w średnim wieku, którzy zmagają się z lękami i niepokojem oraz często się zamartwiają, mogą być narażeni na wyższe ryzyko zachorowania na choroby serca, udar i cukrzycę typu 2 wraz z wiekiem.
Więcej sfermentowanych produktów sojowych, takich jak miso (tradycyjna japońska pasta) i natto (tradycyjna potrawa z soi), wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią japońscy uczeni.