Kto chce przeciwdziałać fizycznym i psychicznym skutkom starzenia się, powinien spróbować jeść więcej jagód. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze, które pomagają pochłaniać wolne rodniki mające wpływ na rozwój wielu chorób i przyspieszenie procesu starzenia się. No i jagody doskonale smakują, więc nie trzeba nikogo przekonywać, by próbował przygotowywać posiłki i desery z ich dodatkiem, bądź na ich bazie.
Wypicie kieliszka czerwonego wina i zjedzenie kostki gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko chorób serca u kobiet aż o 54 proc. – do takich wniosków doszli niedawno naukowcy. Może być to najprzyjemniejsza z dotychczasowych terapii.
Jeśli wskaźnik masy ciała (BMI) jest na poziomie pomiędzy 25,0 a 29,9, oznacza zwykle nadwagę. Warto kontrolować ten wskaźnik tym bardziej, że 46% Polaków ma problemy z nadwagą, bądź cierpi na otyłość, a prawie 18% przynajmniej raz w życiu próbowało schudnąć.
Przegląd badań opublikowanych w ciągu ostatnich 40 lat wykazał podwyższone ryzyko cukrzycy, chorób serca i przedwczesnej śmierci wśród ludzi, którzy zbyt długo oglądają telewizję, ostrzegają amerykańscy naukowcy.
Spożywanie oliwy z oliwek może pomóc w zapobieganiu udarów mózgu u osób powyżej 65 roku życia, mówią uczeni. Naukowcy twierdzą, że zalecenia dietetyczne powinny obejmować oliwę z oliwek, może ona bowiem zapobiec udarowi mózgu u osób starszych. Do takiego wniosku doszli badacze po przeanalizowaniu historii medycznej ponad siedmiu tysięcy osób w wieku powyżej 65 lat z Bordeaux, Dijon i Montpellier we Francji.
Typowa zachodnia dieta obfitująca w smażone potrawy i czerwone mięso może powodować zwiększenie ryzyka zawału serca o ponad jedną trzecią, informują redaktorzy magazynu „Circulation'.
Choroby serca i układu krążenia stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce. Wraz z wiekiem rośnie ryzyko zachorowania, tym bardziej więc warto wiedzieć, co można zrobić, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju tych dolegliwości.
Wyniki badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii wskazują, że picie czarnej herbaty ma korzystniejsze działanie niż sądzono wcześniej nie powodując przy tym u pijących odwodnienia.
Burze, ulewny deszcz i grad - takie "atrakcje" zapowiadają na najbliższe dni meteorolodzy. Gwałtowne zjawiska pogodowe mają potrwać nawet do końca tygodnia. Najbliższe dni mają być upalne - o ile będzie świeciło słońce. Jednakże nad Polską będą także przetaczały się liczne burze, niektóre z nich mają być bardzo gwałtowne.
Co roku 31. maja obchodzimy Światowy Dzień bez Papierosa. Święto stanowi okazję do zwrócenia uwagi całego świata na powszechność nałogu palenia papierosów i jego negatywne skutki zdrowotne. Dzień ma równie zachęcić do 24-godzinnego okresu abstynencji od wszystkich form konsumpcji tytoniu na całym świecie.
Zielona herbata i Tai Chi są szczególnie dobre dla utrzymania zdrowia u kobiet po menopauzie, twierdzą naukowcy. Tai Chi obejmuje powolne i rozważne ruchy, co sprawia, że stanowi formę ćwiczeń dla niemal każdego. Jakkolwiek jest to sztuka walki, która nie wymaga korzystania z broni i nie cechuje jej agresja.
Choroby serca to jedna z głównych przyczyn zgonów mieszkańców krajów rozwiniętych i rozwijających się. Powszechność występowania tych dolegliwości jest spowodowana m. in. współczesnym stylem życia. Wśród „sprzymierzeńców" w walce z chorobami serca są nóż, widelec i łyżka... odpowiednia dieta pozwoli znacznie zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania.
Chociaż nie stanowi najpopularniejszego produktu w kuchniach, komosa ryżowa (czyli quinoa) zaczyna być coraz powszechniej ceniona ze względu na bardzo wysoką zawartość białka, witamin, minerałów oraz pierwiastków śladowych.
Już łyżeczka czarnego ryżu - odmiany azjatyckiej - zawiera więcej związków prozdrowotnych niż ekwiwalent tzw. „super jedzenia" (superfoods).
Wielu ludzi słyszy w mediach, że stosowanie zdrowej diety jest banalne. Wystarczy zrezygnować z zbyt tłustych i zawierających duże ilości węglowodanów produktów, a jeść jak najwięcej warzyw oraz owoców i wszystko będzie dobrze - nagrodę stanowić ma lepsze samopoczucie i zgrabniejsza sylwetka. A jednak łatwo o pomyłki, bowiem dziedzina zagadnień dietetycznych obrosła w rozmaite mity.