106-latek został jednym z najstarszych brytyjskich pacjentów, którym wszczepiono rozrusznik serca. Lekarze mówią, że dla współczesnej medycyny starość stanowi coraz mniejszą przeszkodę w podjęciu takiej terapii.
Z badań wynika, że zwiększenie poziomu witaminy D w organizmie może spowolnić proces starzenia i chronić przed niektórymi chorobami.
Około jedna trzecia przedstawicieli pokolenia baby boomers cierpi na otyłość, a kolejne 36 procent ma nadwagę - te dane plasują pokolenie dojrzałych Amerykanów na pierwszym miejscu otyłych generacji.
Starsze osoby, które regularnie ćwiczą, zmniejszają ryzyko osłabienia zdolności umysłowych, wynika z nowych badań. Badacze dowiedli, że osoby, które były najbardziej aktywne fizycznie, miały aż o 90% niższe ryzyko zachorowania na znaczne zaburzenia funkcji poznawczych, w porównaniu z tymi, którzy ćwiczyli najrzadziej.
Ochrona przed udarem wydłuża listę korzyści zdrowotnych płynących z optymizmu. Dotychczas wykazano, że optymiści mają zdrowszy system immunologiczny, szybciej goją im się rany i notuje się u nich mniejsze ryzyko chorób serca.
Według przeprowadzonej niedawno ankiety największymi zmartwieniami zdrowotnymi ludzi z pokolenia baby boomers są nowotwory oraz utrata pamięci spowodowana demencją. Tymczasem to nie te choroby najbardziej zagrażają dojrzałym Amerykanom.
Nic nie obwieszcza lata tak, jak kiście pomidorów w przydomowych ogródkach i na działkach. Warzywa te od wielu lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością i stanowią niezbywalny składnik wielu często przygotowywanych w naszym kraju potraw. Ich ważną zaletą jest jednak nie tylko smak, ale istotne właściwości prozdrowotne.
Stan uzębienia może mieć wpływ na zdrowie serca u starszych kobiet, wynika z badań. Badanie opublikowane w czasopiśmie Health Economics dowodzi, że starsze kobiety, które regularnie korzystają z opieki stomatologicznej, są o mniej więcej jedną trzecią mniej narażone na choroby serca niż panie omijające stomatologa z daleka.
Sjesta, zdrowa dieta i genetyka mogą wyjaśnić, dlaczego ludzie na maleńkiej wyspie Morza Egejskiego Ikarii osiągają długowieczność, ujawniają greccy kardiolodzy.
Zadowolenie z życia nie tylko podnosi jego jakość, może być także dobre dla serca. To odkrycie z nowych badań, które obejmowały prawie 8000 brytyjskich urzędników w średnim wieku 49 lat.
Kto chce przeciwdziałać fizycznym i psychicznym skutkom starzenia się, powinien spróbować jeść więcej jagód. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze, które pomagają pochłaniać wolne rodniki mające wpływ na rozwój wielu chorób i przyspieszenie procesu starzenia się. No i jagody doskonale smakują, więc nie trzeba nikogo przekonywać, by próbował przygotowywać posiłki i desery z ich dodatkiem, bądź na ich bazie.
Wypicie kieliszka czerwonego wina i zjedzenie kostki gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko chorób serca u kobiet aż o 54 proc. – do takich wniosków doszli niedawno naukowcy. Może być to najprzyjemniejsza z dotychczasowych terapii.
Jeśli wskaźnik masy ciała (BMI) jest na poziomie pomiędzy 25,0 a 29,9, oznacza zwykle nadwagę. Warto kontrolować ten wskaźnik tym bardziej, że 46% Polaków ma problemy z nadwagą, bądź cierpi na otyłość, a prawie 18% przynajmniej raz w życiu próbowało schudnąć.
Przegląd badań opublikowanych w ciągu ostatnich 40 lat wykazał podwyższone ryzyko cukrzycy, chorób serca i przedwczesnej śmierci wśród ludzi, którzy zbyt długo oglądają telewizję, ostrzegają amerykańscy naukowcy.
Spożywanie oliwy z oliwek może pomóc w zapobieganiu udarów mózgu u osób powyżej 65 roku życia, mówią uczeni. Naukowcy twierdzą, że zalecenia dietetyczne powinny obejmować oliwę z oliwek, może ona bowiem zapobiec udarowi mózgu u osób starszych. Do takiego wniosku doszli badacze po przeanalizowaniu historii medycznej ponad siedmiu tysięcy osób w wieku powyżej 65 lat z Bordeaux, Dijon i Montpellier we Francji.