Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wykazali, że spożywanie kwasów tłuszczowych typu trans wiąże się z odczuwaniem rozdrażnienia i agresji.
Osoby, którzy jedzą dużo czerwonego mięsa, są bardziej zagrożone ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia i nowotworów oraz innych powodów, wynika z badania opublikowanego w Archives of Internal Medicine.
Picie słodzonych cukrem napojów zwiększa ryzyko chorób serca u mężczyzn. Naukowcy przeanalizowali dane prawie 43.000 mężczyzn zgromadzone w Health Professionals Follow-Up Study i stwierdzili, że panowie, którzy pili 12-uncjowy (ok. 340 ml) słodzony cukrem napój dziennie, mieli 20% wyższe ryzyko choroby serca niż ci, którzy unikali napojów tego rodzaju.
Osoby w wieku 45 lat i więcej lat ponad trzy razy częściej piją alkohol niemal codziennie niż ludzie młodsi, wynika z brytyjskiego sondażu.
Witamina D, na przestrzeni ostatnich kilku lat, stała się „hitem" w ekipie witamin. Umożliwia organizmowi absorpcję wapnia, co jest niezbędne by mieć mocne kości i zęby. Ponadto pomaga utrzymać układ odpornościowy w dobrej kondycji, może zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, jak również obniżyć ryzyko takich chorób układu nerwowego, jak stwardnienie rozsiane.
Osoby pozostające w związku małżeńskim, które przeszły operację serca, mają ponad trzykrotnie większe szanse na przeżycie co najmniej kolejnych trzech miesięcy od zabiegu w porównaniu do ludzi samotnych.
Coraz większa liczba szpitali w Polsce stosuje krioablację, nowatorską metodę leczenia migotania przedsionków. W czasie zabiegu krioablacji lekarz za pomocą ujemnych temperatur celowo uszkadza mięsień sercowy w miejscu, które opowoduje zaburzenia rytmu serca. Metoda ma skuteczność co najmniej tak wysoką jak metoda tradycyjna (RF) i pozwala pacjentowi na całkowity powrót do sprawności, również w zakresie aktywności sportowej.
Miłośnicy kawy mogą spokojnie oddawać się przyjemności raczenia się małą czarną bez zagrożeń dla zdrowia, wynika z nowych badań.
Cukier może być tak niebezpieczny jak powszechnie uznane za zagrażające zdrowiu używki, np. alkohol lub tytoń. Jego szkodliwość zasadza się po pierwsze na właściwościach uzależniających, po drugie - na negatywnym oddziaływaniu na organizm. Uczeni doszli do wniosku, że cukier jest na tyle groźny dla zdrowia, że należałoby stworzyć prawo ograniczające jego spożycie.
Umiejętność przewidywania pomaga czynić plany i sprawować kontrolę nad życiem. Niemniej jednak antycypowanie zdarzeń w może także przyczyniać się do powiększenia poziomu stresu związanego z zwiększonym ryzykiem chorób charakterystycznych dla okresu starzenia się.
Chcesz obniżyć ciśnienie? Sięgnij po warzywa o nietypowym kolorze: fioletowe ziemniaki są szczególnie polecane osobom z nadwagą. Kiedy ludzie z nadwagą dołączyli do swego codziennego menu dwie porcje fioletowych ziemniaków przez miesiąc, nie tylko zmniejszyli ciśnienie krwi, ale także nie przytyli w trakcie badania.
Leżący w wojewówdztwie zachodniopomorskim Kołobrzeg jest jednym z najpopularniejszych nadmorskich miejsc wypoczynkowych w Polsce. Turystów przyciąga miejscowe molo, liczne zabytki (m. in.gotycka Bazylika Mariacka i neogotycki Ratusz), ale głównie morze i bogata oferta rekreacyjno-zdrowotna.
Jeśli smażone mięso na obiad to coś, czego nie potrafisz sobie odmówić, zastosuj do jego przygotowania oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy w celu zmniejszenia potencjalnych zagrożeń dla zdrowia. Jedzenie żywności, która została przygotowana z użyciem wspomnianych tłuszczów, nie jest związane z chorobą serca lub przedwczesną śmiercią, wynika z nowych badań opublikowanych w British Medical Journal.
Seks jest bezpieczny dla większości chorych na serce. Jeśli jest się na tyle zdrowym, by wejść na drugie piętro po schodach bez bólu w klatce piersiowej lub problemów ze złapaniem oddechu, można bez obaw być aktywnym seksualnie.
Wyniki nowych badań przeprowadzonych przez międzynarodową grupę naukowców wykazały, że zażywanie ruchu zarówno w dni robocze, jak i w czasie wolnym od pracy może przyczyniać się do obniżenia ryzyka zawałów serca. Odkrycia różnią się od ustaleń poczynionych w ramach wcześniejszych badań i wskazują, że sprawdza się to tak w przypadku osób żyjących w krajach rozwiniętych, jak i tych rozwijających się.