Z okazji Światowego Dnia Zdrowia (obchodzonego 7 kwietnia) WHO wzywa do podjęcia pilnych działań, by szybko starzejąca się populacja światowa mogła cieszyć się jak najlepszym zdrowiem do jak najpóźniejszego wieku.
Problemy z dziąsłami nierzadko ujawniają się dopiero wówczas, gdy następuje krwawienie, tymczasem wcześniejsze stadia ich chorób mogą być bardzo groźne, jeśli bowiem pewne bakterie przenikną do krwiobiegu przez uszkodzone dziąsła, może to prowadzić do problemów z sercem.
Czerwone winogrona, wiśnie, jagody, zielona herbata, jabłka i czerwone wino mogą pomóc ochronić mężczyzn przed rozwoju choroby Parkinsona, wynika z najnowszych badań uczonych z University of East Anglia i Harvard University.
Stres oddziałuje na układ odpornościowy i przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych. To wydaje się sprzeczne, ponieważ system immunologiczny wytwarza stan zapalny (np. zaczerwienienie wokół rany), aby pomóc organizmowi się leczyć. Jednakże badania wskazują, że wysoki i długotrwały poziom stresu przyczynia się do rozwoju chorób.
Szukasz smacznej i zdrowej przekąski? Sięgnij po popcorn. Z nowego badania wynika, że takie małe co nieco zawiera więcej polifenoli (rodzaj przeciwutleniaczy) niż niektóre owoce czy warzywa.
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Ryzyko udaru mózgu lub zawału serca zwiększa się, jeśli śpi się zbyt krótko lub zbyt długo. Przeciętny człowiek spędza jedną trzecią życia śpiąc, ale uczeni uważają, że wielu z nas nie sypia odpowiedniej ilości godzin, a to ma przełożenie na problemy zdrowotne.
Wbrew stereotypom na temat kuchni Europy Wschodniej, zgodnie z którymi nasze menu zawiera przede wszystkim wiele potraw mącznych, zawiesiste tłuste sosy i czerwone mięso, rodzima dieta okazuje się obfitować w warzywa i owoce.
Mierzenie ciśnienia krwi w obu ramionach może pomóc uratować życie osobom z nadciśnieniem. Nowe badania wskazują, że różne odczyty ciśnienia krwi w lewym i prawym ramieniu zwiększają ryzyko zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.
Testy, w których wzięło udział ponad 30 000 kobiet, wykazały, że migrena wiązała się ze zwiększeniem o 22% prawdopodobieństwa zespołu niespokojnych nóg. Zależność stwierdzono u zarówno u pacjentek z migreną z aurą, jak i bez aury.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wykazali, że spożywanie kwasów tłuszczowych typu trans wiąże się z odczuwaniem rozdrażnienia i agresji.
Osoby, którzy jedzą dużo czerwonego mięsa, są bardziej zagrożone ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia i nowotworów oraz innych powodów, wynika z badania opublikowanego w Archives of Internal Medicine.
Picie słodzonych cukrem napojów zwiększa ryzyko chorób serca u mężczyzn. Naukowcy przeanalizowali dane prawie 43.000 mężczyzn zgromadzone w Health Professionals Follow-Up Study i stwierdzili, że panowie, którzy pili 12-uncjowy (ok. 340 ml) słodzony cukrem napój dziennie, mieli 20% wyższe ryzyko choroby serca niż ci, którzy unikali napojów tego rodzaju.
Osoby w wieku 45 lat i więcej lat ponad trzy razy częściej piją alkohol niemal codziennie niż ludzie młodsi, wynika z brytyjskiego sondażu.
Witamina D, na przestrzeni ostatnich kilku lat, stała się „hitem" w ekipie witamin. Umożliwia organizmowi absorpcję wapnia, co jest niezbędne by mieć mocne kości i zęby. Ponadto pomaga utrzymać układ odpornościowy w dobrej kondycji, może zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, jak również obniżyć ryzyko takich chorób układu nerwowego, jak stwardnienie rozsiane.