Odchudzanie pozostaje najpopularniejszym i najbardziej kontrowersyjnym wiosennym tematem internetowych poszukiwań. Majowe słońce zachęca do zmiany garderoby i odsłonięcia większej części ciała, wiosną więc intensywniej zabieramy się za pracę nad sylwetką. Oto zatem kilka wskazówek skutecznego odchudzania.
Badania na zwierzętach wykazały, że permanentny stres, ciągły niepokój i nerwowość sprzyjają rozwojowi nowotworów. Naukowcy odkryli, że myszy z objawami lęku mają wyższe ryzyko zachorowania na raka niż spokojniejsze gryzonie. Podobny efekt ciągłego zestresowania i strachu może dotyczyć także ludzi.
Współczesne tempo życia, stres, przemęczenie i niezdrowa dieta oraz zanieczyszczenie środowiska to czynniki, które zdecydowanie są wrogami organizmu. Dodatkowo lekceważymy objawy wielu chorób składając je na karb przejściowego osłabienia. Tymczasem gorsze samopoczucie może okazać się pierwszym sygnałem, że w organizmie powstały zbyt duże obciążeni. Tak właśnie jest z arytmią serca - jej lekceważenie jest jak stąpanie po linie nad przepaścią bez zabezpieczenia - bardzo ryzykowne.
Otyłość i bolesna choroba autoimmunologiczna, jaką jest reumatoidalne zapalenie stawów, stają się coraz powszechniejsze. Dlatego uczeni postanowili sprawdzić czy istnieje związek między tymi dolegliwościami. Wydaje się, że w przypadku kobiet taka relacja istnieje, mówią uczeni z Mayo Clinic.
Kobiety, które jedzą dużo jagód i truskawek, doświadczają wolniejszego osłabienia zdolności poznawczych wraz z wiekiem niż panie spożywające mniej owoców bogatych we flawonoidy, wynika z amerykańskich badań.
Uważa się, że witamina D chroni przed całym szeregiem chorób - od cukrzycy i osteoporozy po raka jelita grubego oraz choroby serca. Badania wykazują jednak, że niewielu ludzi dostarcza jej odpowiednie ilości, szczególnie w starszym wieku.
Z nowych badań przeprowadzonych w Tajlandii wynika, że wyciąg z kurkumy, przyprawy znanej z antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych właściwości, może pomóc powstrzymać ataki serca u osób, które przeszły operację wszczepienia pomostów naczyniowych (tzw. by-passów).
Naukowcy porównali czynniki ryzyka chorób serca, cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego u osób jedzących orzechy i pacjentów, którzy ich unikają. Okazało się, że ci pierwsi cieszą się lepszym zdrowiem i łatwiej im utrzymać dobrą wagę.
Nowotwór to choroba całych rodzin, nie tylko w odniesieniu do tego, że genetyczne uwarunkowania mają wpływ na ryzyko rozwoju raka, ale w tym sensie, że oddziałuje na zdrowie członków rodziny pacjenta.
Selen wraz z witaminą E działa jako silny przeciwutleniacz. Odpowiada więc za zapobieganie lub opóźnianie procesu utleniania wiązań chemicznych, a zatem wspomaga naturalne mechanizmy ochronne organizmu. Poza tym ma udział w zachowaniu zdrowia prostaty.
Z okazji Światowego Dnia Zdrowia (obchodzonego 7 kwietnia) WHO wzywa do podjęcia pilnych działań, by szybko starzejąca się populacja światowa mogła cieszyć się jak najlepszym zdrowiem do jak najpóźniejszego wieku.
Problemy z dziąsłami nierzadko ujawniają się dopiero wówczas, gdy następuje krwawienie, tymczasem wcześniejsze stadia ich chorób mogą być bardzo groźne, jeśli bowiem pewne bakterie przenikną do krwiobiegu przez uszkodzone dziąsła, może to prowadzić do problemów z sercem.
Czerwone winogrona, wiśnie, jagody, zielona herbata, jabłka i czerwone wino mogą pomóc ochronić mężczyzn przed rozwoju choroby Parkinsona, wynika z najnowszych badań uczonych z University of East Anglia i Harvard University.
Stres oddziałuje na układ odpornościowy i przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych. To wydaje się sprzeczne, ponieważ system immunologiczny wytwarza stan zapalny (np. zaczerwienienie wokół rany), aby pomóc organizmowi się leczyć. Jednakże badania wskazują, że wysoki i długotrwały poziom stresu przyczynia się do rozwoju chorób.
Szukasz smacznej i zdrowej przekąski? Sięgnij po popcorn. Z nowego badania wynika, że takie małe co nieco zawiera więcej polifenoli (rodzaj przeciwutleniaczy) niż niektóre owoce czy warzywa.