Czerwone wino jest uważane za doskonały trunek do obiadu czy kolacji, ale powinny unikać go osoby cierpiące na migreny. Pogoda także okazuje się mieć wpływ na częstość ataków choroby.
Podwyższony poziom cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Może także prowadzić do zawału serca. Warto więc regularnie się badać i przestrzegać zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Europejczycy piją więcej alkoholu niż ludzie w jakiejkolwiek innej części świata - równowartość 12,5 litra czystego alkoholu rocznie lub prawie trzy lampki wina dziennie, czytamy w sprawozdaniu Światowej Organizacji Zdrowia oraz Komisji Europejskiej.
Narażenie na hałas drogowy jest znacząco związane z podwyższonym ryzykiem ataków serca, wynika z badań opublikowanych w ogólnodostępnym czasopiśmie PLoS ONE.
Cukier bywa dodawany do rozmaitych produktów, także tych, które powszechnie kojarzone są z kwaśnym czy słonym smakiem. Dlatego okazuje sie, że bardzo łatwo jest dostarczać organizmowi nadmiar węglowodanów nie mając świadomości szkodliwości przyjętego menu.
Osoby cierpiące na lęk, depresję, bezsenność lub inne formy psychicznych dolegliwości ma większe ryzyko zgonu z powodu udaru, wynika z badań.
Mówi się, że jeden to „samotna liczba", ale okazuje się także, że może być zabójcza. Z nowych badań wynika, że osoby mieszkające w pojedynkę mają wyższe ryzyko wcześniejszego zgonu z powodu choroby serca lub jakiejkolwiek innej przyczyny.
Płytka tworząca się na zębach i dziąsłach zwiększa ryzyko śmierci z powodu raka, ostrzegają uczeni. Wiele badań wykazało związek między stanem jamy ustnej a chronicznymi chorobami, takimi jak choroby serca. Wyniki ostatnich badań sugerują jednak, że ludzie, którzy mają więcej płytki nazębnej, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć w wyniku raka.
Bezsenności często można zapobiec, trzeba identyfikować i rozwiązywać problemy, które mogą ją powodować lub nasilać, np. podstawowe problemy zdrowotne, takie jak depresja czy nadmierne spożycie kofeiny.
Z badań wynika, że otyłość i depresja to dwa główne czynniki odczuwania senności w ciągu dnia.
Badania wykazały, że osoby, które jadły orzechy drzewne, w tym orzechy nerkowca, orzechy włoskie i pistacje, były szczuplejsze i miały niższe BMI niż ci, którzy nie sięgali po tego rodzaju przekąski.
Amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) określa, że otyłość występuje przy wskaźniku masy ciała (BMI) na poziomie 30 lub wyższym. Jeśli BMI informuje o nadmiarze kilogramów, warto spróbować wrócić do formy - lekarze podają liczne powody słuszności takich starań.
Codzienne spożywanie gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak ataki serca i udary mózgu u osób z zespołem metabolicznym.
Jeśli chcesz żyć długo życie, podkreślaj to, co pozytywne i nie trać okazji do śmiechu, radzą uczeni, którzy odkryli, że stulatkowie to zwykle ekstrawertycy oglądający świat z optymistycznej i beztroskiej perspektywy.
Jak wynika z artykułu " Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality ", opublikowanego w The New England Journal of Medicine, picie kawy może przedłużyć życie.