Ostatnie dni września to każdego roku czas, kiedy na świecie wiele uwagi poświęca się na propagowanie idei zdrowego stylu życia oraz zwiększanie świadomości społecznej, dotyczącej ryzyka chorób układu krążenia. Warto przypomnieć sobie o tych kwestiach w Światowym Dniu Serca, który obchodzić będziemy 29 września.
Badania wykazują, że regularne jedzenie orzechów przynosi korzyści w zakresie czynności nerek i układu krążenia.
Zwiększenie świadomości społecznej dotyczącej profilaktyki i wczesnej diagnostyki zawału mięśnia sercowego – to cele rozpoczynającej się dziś akcji „Tydzień dla serca” organizowanej przez Caretest. Inicjatywa związana jest ze zbliżającym się Światowym Dniem Serca, obchodzonym co roku w ostatnią niedzielę września w 120 krajach.
Cukrzyca typu 2, niezależnie od innych czynników ryzyka, zwiększa ryzyko chorób serca u kobiet.
Kobiety po dziewięćdziesiątce mają najwyższe ryzyko demencji.
Jedzenie dużych ilości ryb zwiększa ryzyko migotania przedsionków w takim samym stopniu, jak ich unikanie.
Na cukrzycę w naszym kraju cierpi już ponad 3 mln ludzi, z czego prawie 1 mln jeszcze nie wie, że na nią choruje. Schorzenie to pochłania rocznie ogromne kwoty – na leczenie cukrzycy wydajemy około 6 mld złotych, przy czym koszty leczenia powikłań tej choroby generują prawie połowę tej kwoty – wynika z czwartej edycji raportu „Cukrzyca. Ukryta pandemia. Sytuacja w Polsce” przygotowanego przez firmę Novo Nordisk wraz z Akademią Leona Koźmińskiego.
Warto porzucić stare przyzwyczajenia i zdrowo odżywiać się po zawale, bo dzięki temu można obniżyć ryzyko śmierci z powodu kolejnego zawału aż o 40 proc.
Prawdopodobieństwo zawału rośnie wraz z szybkimi zmianami ciśnienia, które nierzadko mają miejsce, gdy zapomina się o zażyciu tabletki na nadciśnienie.
Ludzie to - wbrew wciąż powszechnemu przekonaniu - istoty seksualne także w starszym wieku.
Ryzyko cukrzycy typu 2 może być wyższe w przypadku stanów zapalnych niż nadmiarowych kilogramów.
Anemia, inaczej niedokrwistość, to stan organizmu, w którym poziom hemoglobiny i erytrocytów jest niższy niż określa to norma i towarzyszą temu określone symptomy. Istnieje około stu różnych typów anemii.
Ekstrakt z grejpfruta jest skuteczny w zapobieganiu procesu prowadzącego do zapalenia w obrębie naczyń krwionośnych. Odkrycie może przyczynić się do opracowania w przyszłości tanich leków chroniących przed chorobami naczyniowymi.
Istnieją produkty, które, choć są powszechnie dostępne i często umieszczamy je w swoich jadłospisach, nie powinny stanowić głównego punktu codziennego menu. Nie tylko bowiem nie przydają pożądanych składników odżywczych, ale mogą sprzyjać rozwojowi otyłości i innych chorób. Jeśli więc zależy ci, by w przyszłości cieszyć się dobrym zdrowiem, nie przyzwyczajaj się do częstego raczenia się wymienionym niżej jedzeniem.
Grypa to zakaźna choroba układu oddechowego wywoływana przez RNA wirusów z rodziny Orthomyxoviridae. Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), co roku na grypę zapada 100 milionów ludzi, dla 500 tysięcy do 1 miliona pacjentów choroba okazuje się śmiertelna (ponad 90 procent zgonów związanych z grypą występuje u osób starszych, tj. powyżej 65 roku życia).