Światowy Dzień POChP (Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc) to coroczne wydarzenie, które ma zwiększyć świadomość zagrożenia chorobą i popularyzować informacje na temat opieki nad cierpiącymi na nią pacjentami.
Najczęściej nie kojarzymy sobie złego samopoczucia lub konkretnego schorzenia z pokarmami, które spożywamy na co dzień. Tymczasem jakość tego, co spożywamy ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu, zarówno na poziomie psychicznym jak i fizycznym. Niestety, zwykle reakcja spowodowana pokarmem występuje z pewnym opóźnieniem, np. po kilkunastu lub kilkudziesięciu godzinach i nie jest swoista - to znaczy, nie zawsze tak samo reagujemy na spożycie danego produktu. Stąd też eksperci w dziedzinie odżywiana określają czasem opisywane zjawisko ukrytą nietolerancją pokarmową.
Badania przeprowadzone przez naukowców ze Sztokholmu dostarczają kolejnego argumentu przemawiającego na rzecz aktywnego trybu życia.
Mimo postępu medycyny liczba pacjentów cierpiących z powodu chorób nowotworowych nie maleje. Taka sytuacja jest następstwem starzenia się społeczeństwa oraz zbyt późnego zgłaszania się do lekarza.
Z powodu chorób nowotworowych umiera w Polsce rocznie 85 tys. osób, do najpowszechniejszych chorób należą nowotwory płuc, piersi, szyjki macicy i jelita grubego. Sposobem na zmniejszenie umieralności jest zwiększenie świadomości społecznej oraz przekonanie Polaków do regularnego kontrolowania stanu swojego zdrowia - twierdzą specjaliści.
Amerykańscy naukowy zwrócili uwagę na nowy szczep wirusa, który może być wykorzystywany do zabijania komórek nowotworowych.