Na Uniwersytecie Technicznym w Monachium (TUM) opracowano obiecujące, zapobiegawcze podejście przeciw chorobie Alzheimera. Celowano w cząstkę beta amyloidu, która wyzwala nadaktywność komórek nerwowych typową dla choroby mózgu we wczesnych stadiach. Udało się opracować lek białkowy, który może tłumić działanie tej szkodliwej cząstki.
Osoby z wyższym poziomem metali we krwi i moczu mogą być bardziej narażone na stwardnienie zanikowe boczne (amyotrophic lateral sclerosis, ALS) i śmierć z jego powodu, ostrzegają eksperci z University of Michigan.
Osoby z wysokim poziomem tkanki tłuszczowej odkładającej się na brzuchu lub ramionach mogą być bardziej narażone na rozwój chorób takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona niż ludzie z niską ilością tłuszczu w tych obszarach. Co więcej, osoby o dużej sile mięśni były mniej zagrożone rozwojem wspomnianych chorób niż ludzie o słabej sile mięśni.
Gra w futbol amerykański i powtarzające się uderzenia piłki w głowę mogą mieć długoterminowe konsekwencje neurologiczne, takie jak przewlekła traumatyczna encefalopatia (CTE). Uprawianie tego sportu może też mieć wpływ na ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.
Espresso - klasycznie czarne lub z różnymi dodatkami, podane jako caffe latte czy americano lub Flat white, nie tylko może nas skutecznie obudzić, ale i hamować gromadzenie się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Opracowanie leków, które uwalniają niewielkie ilości gazowego siarkowodoru (H2S) może pomóc ludzie dłużej żyć w zdrowiu.
Hypericum perforatum, czyli dziurawiec zwyczajny, ma nie tylko właściwości przeciwdepresyjne, ale też zawiera aktywne składniki przeciwutleniające, które mogą pomóc powstrzymać degenerację neuronów.
Na Uniwersytecie Queensland odkryto związek aktywny z jadalnego grzyba, który przyspiesza wzrost nerwów i poprawia pamięć.
Wraz z wiekiem żelazo gromadzi się w korze mózgowej. Wiele badań zaś wskazuje, że postępująca akumulacja tego pierwiastka w istocie czarnej w starszym ludzkim mózgu to główny czynnik rozwoju choroby Parkinsona (PD) i innych chorób neurodegeneracyjnych. Jak się jednak wydaje, nie u wszystkich tak się dzieje, a to dlatego, że nasz organizm ma pewne plany reagowania na przeciążenie żelazem.
W przypadku udaru pacjentowi można przetoczyć krew zdrowej osoby. To zmniejszy uszkodzenia mózgu i zapobiegnie deficytom neurologicznym.
Osoby, które regularnie jedzą owoce jagodowe, mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Co więcej, mężczyźni mogą również jeszcze bardziej obniżyć to prawdopodobieństwo poprzez stałe serwowanie sobie jabłek, pomarańczy i innych źródeł bogatych w składniki o nazwie flawonoidy.
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.
Odkryto nową grupę białek, których zniszczenie jest szansą dla osób zmagających się z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera, Parkinsona i Lou Gehriga.
Naukowcy prowadzą badania kliniczne i wdrażają nowy program nieinwazyjnego leczenia oparty na innowacyjnym leku przeciw chorobie Parkinsona.
Pojawiła się najnowsza edycja bezpłatnego "Poradnika dla osób z chorobą Parkinsona", autorstwa dra Jakuba Sienkiewicza. To już czwarte wydanie publikacji zawierającej wiele istotnych informacji dla chorych i ich rodzin.