Długotrwała ekspozycja na ekstremalnie wysokie lub niskie temperatury nie tylko niesie ze sobą większe ryzyko śmierci, ale może być również powiązana z wieloma innymi problemami zdrowotnymi, w tym zmniejszoną aktywnością fizyczną i demencją.
Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.
Wiele kosmetyków sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie prawdopodobnie zawiera duże ilości substancji per- i polifluoroalkilowych (PFAS), czyli potencjalnie toksyczne substancje powodujących szereg poważnych schorzeń, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Notre Dame w USA.
Częstotliwość wypróżnień jest wskaźnikiem długotrwałego stanu zdrowia, mówią eksperci z Institute for Systems Biology.
Organizm pamięta stres związany z niewydolnością serca i wydaje się, że prowadzi to do nawracającej niewydolności oraz innych powiązanych problemów zdrowotnych.
Bez względu na to, czy masz ochotę na mocną porcję kofeiny, czy wolisz piankę mlecznego cappuccino, regularne zamawianie kawy może powiedzieć więcej o twoim zdrowiu sercowo-naczyniowym, niż myślisz.
Banany i awokado - produkty bogate w potas - mogą pomóc chronić przed patogennym zwapnieniem naczyń, znanym również jako stwardnienie tętnic.
Obniżenie poziomu soli i objętości płynów ustrojowych może stymulować regenerację i naprawę nerek u myszy.
Na Osaka Metropolitan University wykorzystano obiektywny i prosty wskaźnik odżywienia zwany Indeksem Ryzyka Żywienia (Nutrition Risk Index, NRI), aby ocenić związek pomiędzy sarkopenią a niedożywieniem u pacjentów w schyłkowym stadium choroby nerek. Jak się okazało, niedożywienie przyczynia się do sarkopenii, czyli znacznego zmniejszenia siły mięśni.
Jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić ogólną jakość diety. Ma to szczególne znaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że kiepskie odżywianie się jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym chorób serca.
Cukrzyca typu 2 wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia kamieni nerkowych, ale niektóre formy leczenia tej choroby mogą również przynosić korzyści w postaci zmniejszenia ryzyka wystąpienia kamicy nerkowej.
Długotrwałe stosowanie leków powszechnie przepisywanych na nadciśnienie i niewydolność serca może przyczyniać się do uszkodzenia nerek.
Witamina D jest potrzebna dla zdrowia kości i dobrego samopoczucia. Wiadomo też, że jej niedobory wiążą się z osłabieniem nastroju, a także rozwojem niektórych form raka. Okazuje się jednak, że nadmiar tej witaminy także nie służy - może uszkodzić nerki.
Obniżenie skurczowego ciśnienia krwi do wartości poniżej 120 mm Hg jest bardziej skuteczne w zapobieganiu zgonom, zawałom serca, udarom mózgu i innym zdarzeniom sercowo-naczyniowym u ludzi z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, w porównaniu ze standardowym celem obniżenia ciśnienia poniżej 140 mm Hg.
Osoby jedzące już dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo mogą być obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy rzadziej sięgają po ten produkt.