Lista chorób, których ryzyko może osłabiać czerwone wino, jest dość dłługa, znajdują się na niej m. in. choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, czy choroby neurodegradacyjne. Teraz można również dopisać problemy z dziąsłami.
Współcześnie wielu ludzi doświadcza kłopotów z snem. Dośc powszechna jest bezsenność, częste wybudzanie się, czy ograniczanie długości snu ze względu na ilość obowiązków. Tymczasem dobry sen ma nieoceniony wpływ na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Okazuje się, że poziom odpoczynku oddziałuje także na prawdopodobieństwo stosowania zdrowej diety.
Święta za nami i przez kolejne dni najpewniej będziemy „dojadać" bożonarodzeniowe przysmaki. Warto jednak pamiętać, by w tej diecie nie zabrakło produktów z błonnikiem. Jest organizmowi szczególnie potrzebny, by uchronić się przed cukrzycą i chorobami jelit.
Jeśli niedosypiasz, może zmienić się u ciebie metabolizm. Osoby, które nie mają okazji się dobrze wysypiać, częściej walczą z nadwagą lub otyłością.
Jeśli regularnie niedosypiasz, osłabiasz swój układ odpornościowy, a to oznacza, że częściej się przeziębiasz i grożą ci różne inne choroby.
Zanim zdecydujesz się na wybór cukru lub słodzika, przejrzyj informację na temat tych produktów, by móc podjąć rzetelną decyzję.
Otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby tarczycy - co łączy te tak odległe jednostki chorobowe? Nie są one skutkiem zakażenia czy też urazu, mają natomiast związek z nieprawidłowościami przemiany materii - wadami metabolizmu. Ich wspólna, choć bardzo ogólna nazwa brzmi - choroby metaboliczne.
Jedzenie tzw. fast food to zawsze grzech przeciw zdrowiu, ale jeśli do niezdrowego posiłku doda się kawę efekty są jeszcze gorsze, ostrzegają uczeni z University of Guelph w Kanadzie.