Liczba osób otyłych znacząco wzrosła w ostatnich dekadach, co stanowi poważne wyzwanie zarówno dla samych dotkniętych tym problemem ludzi, jak i dla systemów opieki zdrowotnej oraz medyków. Hormon insulina odgrywa kluczową rolę w rozwoju otyłości. Do niedawna istniało wiele dowodów wskazujących na to, że insulina przyczynia się do powstawania zaburzeń neurodegeneracyjnych i metabolicznych, zwłaszcza w mózgu. Teraz w Tybindze odkryto nowe przyczyny cukrzycy typu 2 i otyłości, a także roli mózgu jako kluczowego centrum kontroli.
Chociaż osoby otyłe są bardziej narażone na cukrzycę, nadciśnienie lub wysoki poziom cholesterolu, nie wszyscy otyli zapadają na choroby metaboliczne tego typu. Ponieważ około jedna czwarta wszystkich osób otyłych jest zdrowa, naukowcy próbują ustalić, dlaczego niektóre osoby otyłe chorują, a inne nie.
Insulinooporność może być ważnym czynnikiem ryzyka rozwoju najczęstszej na świecie choroby zastawki serca - zwężenia aorty (aortic stenosis, AS).
Odpowiednia strategia dietetyczna może znacząco poprawić stan zdrowia i pomóc kontrolować wagę. Osoby stosujące post przerywany i równomiernie rozłożone spożycie białka w ciągu dnia, miały lepsze zdrowie jelit, więcej straciły na wadze i ich organizmy lepiej reagowały metabolicznie niż w przypadku pozostałych. Korzyści były znacznie większe niż te uzyskane przy zwykłym ograniczeniu kalorii.
To, jaką mamy motywację i sposoby samoregulacji zachowań wpływają na to, na ile jesteśmy w stanie zachować dobrą formę fizyczną. Niektórzy ludzie wolą ćwiczenia w pojedynkę, inni w grupie, jedni lubią trening oporowy, inni crossfit - wszystko to ma znaczenie dla trzymania się swojej fizycznej rutyny.
Osoby pracujące na nocną zmianę są narażone wyższe ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworu.
Procent tkanki tłuszczowej jest znacznie bardziej wiarygodnym wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia jednostki i ryzyka kardiometabolicznego niż wskaźnik BMI, mówią eksperci z Uniwersytetu w Tel Awiwie. Według nich pomiar tkanki tłuszczowej powinien być standardem w zakresie oceny zdrowia metabolicznego.
Diety bogate w cukier mają negatywny wpływ na zdrowie, niezależnie od tego, czy ktoś jest otyły, czy nie, mówią eksperci z MRC London Institute of Medical Sciences.
Czynniki społeczno-ekonomiczne i genetyczne prawdopodobnie oddziałują na siebie wspólnie nasilając ryzyko rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2.
Niewystarczająca ilość snu w połączeniu z brakiem ograniczeń co do dostarczanych organizmowi kalorii prowadzi do gromadzenia się tłuszczu, a szczególnie tego niezdrowego, w okolicach brzucha.
Podwyższony poziom tłuszczów we krwi u osób z cukrzycą typu 2 i otyłością jest bardziej szkodliwy niż uważano wcześniej.
Korzyści witaminy D dla zdrowia kości są wszystkim dobrze znane. Nowe brazylijskie badanie zaś sugeruje, że może również zwiększać wrażliwość na insulinę, obniżając poziom glukozy i ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Picie herbaty z imbirem może pomóc przy nieświeżym oddechu. Dzięki zawartości gingerolu, olejku eterycznego o przciwzapalnych właściwościach, imbir może zwiększać ilość obecnego w ślinie enzymu, który neutralizuje substancje odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach.
Lista chorób, których ryzyko może osłabiać czerwone wino, jest dość dłługa, znajdują się na niej m. in. choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, czy choroby neurodegradacyjne. Teraz można również dopisać problemy z dziąsłami.
Współcześnie wielu ludzi doświadcza kłopotów z snem. Dośc powszechna jest bezsenność, częste wybudzanie się, czy ograniczanie długości snu ze względu na ilość obowiązków. Tymczasem dobry sen ma nieoceniony wpływ na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Okazuje się, że poziom odpoczynku oddziałuje także na prawdopodobieństwo stosowania zdrowej diety.
Sotagliflozyna – lek na choroby nerek i cukrzycę pomaga uchronić się przed udarem