Znajdujący się chyba w każdej domowej apteczce kwas acetylosalicylowy może mieć potężną moc ochronną przed nowotworami. Szacuje się, że można by uniknąć ponad 130 tysięcy zgonów osób dojrzałych w ciągu dwudziestu lat, gdyby zażywały ten lek codziennie przez dziesięć lat.
Od dawna wiadomo, że problemy z uzębieniem mają znaczący wpływ na nasze zdrowie. Okazuje się, że również choroby na które cierpimy mają swoje konsekwencje w stanie zębów. Cukrzyca, problemy żołądkowe, niedobór witaminy D czy nawet zwykłe przeziębienie mogą mieć zły wpływ na zęby. Jak uniknąć wad zgryzu, próchnicy czy zniszczonego szkliwa i cieszyć się pięknym, pełnym uśmiechem?
Oznaki tego schorzenia odczuwamy zwykle jesienią, kiedy za oknem pojawiają się pierwsze chłody. Prócz przeziębień i grypy dolegliwością, która „odzywa” się często o tej porze roku jest choroba wrzodowa. Odpowiedzialnymi za jej powstanie są bakterie Helicobacter pylori, ale w równym stopniu należy tu obwiniać m.in. długotrwały stres, nieregularne posiłki, niewłaściwą dietę czy alkohol.
W sklepach i na straganach pojawiła się właśnie żurawina: małe, czerwone kuleczki, wyglądające niepozornie, ale będące prawdziwą skarbnicą dobroczynnych składników. Dlaczego warto ją jadać?
To, że należy jeść warzywa, słyszał od rodziców chyba każdy z nas. Rzadko jednak zadajemy sobie tyle trudu, by dowiedzieć się jakie w istocie spełniają funkcje i czego są źródłem. Większość warzyw zawiera dużą ilość wody i włóknika, jednocześnie odznaczając się niską kalorycznością. Wykryto w nich również substancje nazwane phytochemicals, które mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu.