Problem chorób dziąseł dotyczy w różnym stopniu około 70% populacji. W najłagodniejszej formie tkanki dziąseł ulegają stanowi zapalnemu i może następować krwawienie. W kolejnym etapie dochodzi do zapalenia ozębnej i następuje nieodwracalne uszkodzenie kości i włókien utrzymujących zęby w odpowiednim miejscu. W ostatnim etapie zniszczeniu ulega aparat podtrzymujący zęby powodując ich obluzowanie.
Miażdżycę stanowi przewlekły, postępujący proces chorobowy. Jest on najczęściej związany z wiekiem, u osób starszych nasila się, może doprowadzić do zawału, udaru mózgu, bądź otępienia starczego.
Cholesterol, a raczej jego podwyższony poziom, to obecnie bodaj jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych. Wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi, jest istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu i miażdżyca zarostowa kończyn dolnych. Dlatego w przypadku przekroczenia dopuszczalnego poziomu tego związku niezbędna staje się odpowiednia dieta, zapewniająca równowagę wszystkich czynników naszego organizmu.
Choroby serca są największą przyczyną zgonów w Polsce. Chorują zarówno kobiety jak i mężczyźni. Szacuje się, ze około 1,8 mln osób cierpi na choroby serca, ponad 800 tys. Polaków doświadczyło dusznicy bolesnej, a ponad 400 tys. osób miało epizod związany z niedokrwieniem mięśnia sercowego – nie wiedząc o jego wystąpieniu.
Niedobory selenu nie tylko zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia nowotworów, choroby wieńcowej, zaćmy czy AMD ale też znacznie zwiększają podatność organizmu na grypę. Aby uniknąć zachorowania w okresie jesienno-zimowym, należy spożyać produkty bogate w ten pierwiastek.
Choroby serca są największą przyczyną zgonów w Polsce. Chorują zarówno kobiety jak i mężczyźni. Najczęściej problemy z sercem mają ludzie starsi, ale zdarza się, że zawału doświadczają osoby bardzo młode.
Choroba wieńcowa serca zwana również chorobą niedokrwienną serca, przewlekłą niewydolnością sercową oraz niegdyś dławicą sercową lub dusznicą bolesną to choroba polegająca na niedostatecznym ukrwieniu serca, a co za tym idzie niewystarczającym zaopatrzeniu serca w tlen.
Ipsos, międzynarodowa firma badawcza, po raz drugi przeprowadziła badanie "Fakty i mity. Odżywianie i zdrowie Polaków w kontekście międzynarodowym". Badanie przeprowadzono w Polsce, Szwecji, Belgii, USA i Kanadzie. Podobnie jak w zeszłym roku, Polacy okazali się być społeczeństwem najbardziej narzekającym na zdrowie.
Etykiety produktów spożywczych powinny zawierać informacje o zmodyfkowanych tłuszczach nienasyconych (trans) tak samo jak o cholesterolu oraz tłuszczach nasyconych. Dzięki temu możliwe jest zmniejszenie ryzyka zachorowań na chorobę wieńcową serca - wynika z najnowszych badań.
Zawały serca, wylewy i inne schorzenia układu krążenia są najczęstszą przyczyną śmierci w Unii Europejskiej. Z powodu tych negatywnych czynników umiera aż 41 proc. mieszkańców Unii w tym 52 proc. ludzi w wieku powyżej 85 lat.- wynika z opublikowanego przez Eurostat raportu.
U ludzi w średnim wieku bądź starszych, którzy w ciągu 16-letniego okresu przestrzegali 5 zasad zdrowego trybu życia zachodziło mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca, niż u seniorów, którzy mieli mniej zdrowych przyzwyczajeń – wynika z opublikowanych niedawno badań.
Badania przeprowadzone na 669 osobach w średnim wieku pokazały, że śpimy znacznie mniej , niż powinniśmy i niż jesteśmy o tym przekonani. Badania, stosując różne kryteria, dowodzą ponadto, że krócej śpią: czarni niż biali, mężczyźni niż kobiety, biedni niż bogaci.
Potrafimy lepiej radzić sobie z zawałami, ale wciąż około 1,5 miliona Polaków cierpi na chorobę wieńcową. Część z nas bardziej dba o siebie, ale są też tacy, którzy chorują na własne życzenie. Tylko 20 procent chorych na „wieńcówkę” ma ją z powodów genetycznych - pisze „Super Express”w najnowszym raporcie o zdrowiu.
Codzienny drink chroni przed chorobami serca tylko mężczyzn - wynika z badań duńskich naukowców. Po przebadaniu 50 tys. osób Duńczycy doszli do wniosku, że mężczyźni, którzy codziennie piją alkohol mają o 41 proc. zmniejszone ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Głównym celem przeprowadzonego w 2004 roku przez Główny Urząd Statystyczny badania ankietowego było określenie sytuacji zdrowotnej Polaków, a także odkrycie uwarunkowań, jakie mają wpływ na zdrowie społeczeństwa. Jak zaobserwowano, w ciągu ostatnich 8 lat subiektywna ocena Polaków dotycząca własnego stanu zdrowia uległa znacznej poprawie. Niestety, nie dotyczy to osób powyżej 60-roku życia, wśród których ponad połowa cierpi na przewlekłe choroby, a zbyt mała liczba osób starszych poddaje się niezbędnym badaniom lekarskim (na przykład umożliwiającym wczesne wykrycie nowotworów).