Narażenie na powszechnie używany pestycyd zwiększa ryzyko wcześnieszej śmierci i zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych chorób.
Choroby dziąseł mają wpływ na rozwój innych dolegliwości. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Jagiellońskim i University of Louisville pozwoliły odkryć związek między bakteriami obecnymi w zapaleniu przyzębia i rozwojem choroby Alzheimera.
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Codziennie wypija się miliony jej filiżanek. Przeprowadzono dotychczas liczne badania na temat jej wpływu na fizyczną stronę naszego organizmu, teraz uczeni z Australii i Kanady postanowili sprawdzić, jakie jest jej oddziaływanie na nasz stan mentalny.
Temperatura ma wpływ na to, jak reagujemy na leki - podczas upałów trzeba być szczególnie ostrożnym w przyjmowaniu medykamentów.
Najbardziej przetworzone produkty są najtańsze, a świeże artykuły drożeją. W efekcie ci, którzy niewiele zarabiają, stosują najmniej zdrową dietę.
Niemal w każdym obszarze neurologii obserwujemy widoczny postęp medycyny. Jednak nadal wielu chorych i lekarzy czeka na nowe terapie, które ułatwią pacjentom życie z chorobą. O tym, dlaczego choroby neurologiczne stają się coraz większym wyzwaniem, w jakich obszarach neurologii dokonał się w ostatnich latach postęp i na co czekają pacjenci, opowiada prof. Jarosław Sławek, Prezes Polskiego Towarzystwa Neurologicznego.
Jak wynika z niemieckich badań, możliwa jest szybka diagnoza choroby Parkinsona.
Rekomendacje dotyczące ćwiczeń nie są zbyt wygórowane, ale ciągle niewielu ludzi je wypełnia. Dla nich wszystkich mamy jednak pewne dobre wiadomości - wystarczy kilka minut wysiłku, by zyskać ważne korzyści dla zdrowia.
Naukowcy prowadzą badania kliniczne i wdrażają nowy program nieinwazyjnego leczenia oparty na innowacyjnym leku przeciw chorobie Parkinsona.
Właściwe odżywienie pacjenta znacznie skraca czas pobytu w szpitalu, a dzięki lepszej kondycji chorego rzadziej dochodzi do powikłań, których leczenie często jest o wiele droższe, niż leczenie choroby pierwotnej. W przypadku wdrożenia leczenia żywieniowego w warunkach domowych efektywność kosztowa dodatkowo wzrasta - procedura ta jest tańsza nawet o 70-80% względem opieki w szpitalu. Świadczenie jest w pełni refundowane – od gotowych diet poprzez szkolenie z zasad żywienia i ustawienie programu żywienia przez wyspecjalizowany personel, aż po cały potrzebny sprzęt.
Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 mają zwiększone ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.
Choroba Parkinsona może zwiększać ryzyko aż kilkunastu nowotworów, między innymi w tym chłoniaka, białaczkę, raka okrężnicy, nerek, płuc, mózgu, raka szyjki macicy, prostaty i skóry.
Mając na uwadze znaczne korzyści płynące z wczesnego wykrywania choroby Parkinsona, pacjenci, lekarze i inżynierowie połączyli siły w celu znalezienia rozwiązania projekcie i-PROGNOSIS. W jego ramachopracowywany jest zestaw rozwiązań technologicznych służących wczesnemu wykrywaniu choroby i jej prowadzeniu.
Choroba Parkinsona to jedno z najczęstszych schorzeń neurologicznych na świecie, a wyzwania rosną wraz z procesem starzenia się naszego społeczeństwa. Nowoczesne terapie infuzyjne są w stanie utrzymać sprawność nawet u pacjentów z zaawansowaną postacią choroby, pozwalając im na prowadzenie normalnego życia. W Polsce od blisko roku refundacją objęta jest jedna z nich, czyli system dojelitowych wlewów leków.
Co roku 11. kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Osób z Chorobą Parkinsona. Data została wybrana nieprzypadkowo, na ten dzień bowiem przypada rocznica urodzin Jamesa Parkinsona, lekarza, który jako pierwszy opisał chorobę neurodegradacyjną nazwaną od jego nazwiska.