Potencjalne nowe metody leczenia choroby Parkinsona opracowane przez naukowców z Rush University Medical Center okazały się skuteczne w spowalnianiu postępu choroby u myszy.
Przyjmowanie określonego rodzaju farmaceutyków w leczeniu przerostu prostaty wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona.
Utrzymanie zdrowego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do lepszego starzenia się i dłuższego życia.
Jak mówią uczeni z Queen Mary University w Londynie istnieją przekonujące dowody na to, że cukrzyca typu 2 wiąże się z wyższym ryzykiem choroby Parkinsona.
Istnieje silny związek pomiędzy przestrzeganiem tzw. diety MIND oraz diety śródziemnomorskiej a późniejszym rozwojem choroby Parkinsona.
Kofeina może osłabić ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u osób z określoną mutacją genową.
Zakażenie koronawirusem może powodować dolegliwości neurologiczne, w tym chorobę Parkinsona, obawiają się medycy.
Związki znajdujące się w owocach granatu, przekształcone przez mikroorganizmy w jelitach, umożliwiają komórkom mięśniowym ochronę przed jedną z głównych przyczyn starzenia się.
Dziś w Kielcach zmarł Jerzy Pilch, polski pisarz, publicysta, felietonista, dramaturg i scenarzysta filmowy.
Ozzy Osbourne wyjawił, że w lutym ubiegłego roku zdiagnozowano u niego chorobę Parkinsona.
Narażenie na powszechnie używany pestycyd zwiększa ryzyko wcześnieszej śmierci i zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych chorób.
Choroby dziąseł mają wpływ na rozwój innych dolegliwości. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Jagiellońskim i University of Louisville pozwoliły odkryć związek między bakteriami obecnymi w zapaleniu przyzębia i rozwojem choroby Alzheimera.
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Codziennie wypija się miliony jej filiżanek. Przeprowadzono dotychczas liczne badania na temat jej wpływu na fizyczną stronę naszego organizmu, teraz uczeni z Australii i Kanady postanowili sprawdzić, jakie jest jej oddziaływanie na nasz stan mentalny.
Temperatura ma wpływ na to, jak reagujemy na leki - podczas upałów trzeba być szczególnie ostrożnym w przyjmowaniu medykamentów.
Najbardziej przetworzone produkty są najtańsze, a świeże artykuły drożeją. W efekcie ci, którzy niewiele zarabiają, stosują najmniej zdrową dietę.