Choroba Alzheimera to przewlekła, postępująca i degeneracyjna choroba ośrodkowego układu nerwowego, stanowiąca najczęstszą przyczynę występowania otępienia u osób powyżej 65 roku życia. Eksperci szacują, iż w Polsce cierpi na nią 250 tysięcy osób, a 150 tysięcy jest niezdiagnozowanych. Według specjalistów problemu nie można już ignorować - konieczne jest opracowanie Narodowego Planu Alzheimerowskiego.
21 września obchodzimy Światowy Dzień Choroby Alzheimera. W tym roku hasło przewodnie brzmi: „Twarze demencji". Materiały i przedsięwzięcia Alzheimer's Disease International oraz innych organizacji zajmujących się walką z chorobą na całym świecie koncentrują się w tym roku się na wielu problemach związanych z rozmaitymi „twarzami demencji".
Interwencje we wczesnym stadium choroby Alzheimera mogłyby być skuteczniejsze, jeżeli podejmowane byłyby jeszcze wcześniej - według nowego raportu na temat tego schorzenia, opublikowanego przez Alzheimer's Disease International (ADI), międzynarodową federację 76 towarzystw alzheimerowskich z całego świata, która pełni funkcję sprawozdawcy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Niedawno opracowana i wdrożona forma insuliny (lek przyjmowany wziewnie) jest polecana nie tylko pacjentom z cukrzycą, może bowiem przydać korzyści także osobom z chorobą Alzheimera.
Wprawdzie każdy przypadek choroby jest inny i każda sytuacja rodzinna chorego odmienna, można jednak znaleźć wspólne elementy tak, aby móc znaleźć gotowe rozwiązania i rady. Prezentujemy wskazówki, obserwacje i porady, oparte na doświadczeniach wielu profesjonalnych opiekunów, którzy na co dzień pracują z chorymi w różnych stadiach chorób otępiennych - w tym choroby Alzheimera.
Europejczycy zmagają się z chorobami psychicznymi i neurologicznymi. Niemal 165 milionów ludzi, czyli 38% populacji, co roku doświadcza zaburzeń psychicznych takich jak depresja, niepokój, bezsenność lub demencja.
Wraz z wiekiem różne drobne dolegliwości fizyczne - w tym ból nogi, źle dopasowane protezy dentystyczne i podrażnienia skóry - mogą okazać się nie tak nieznaczne. Wspomniane problemy mogąbyć powiązane z rozwojem choroby Alzheimera.
Część z nas pije kawę regularnie. Są jednak sceptycy, którzy sięgają po „małą czarną" okazjonalnie, nie piją jej w ogóle lub wybierają wersję bezkofeinową. A to wszystko w obawie o jej negatywny wpływ na organizm człowieka. Nie wszyscy wiedzą, że napój ten pity w rozsądnych ilościach pozytywnie oddziałuje na nasze zdrowie.
Kobiety obawiają choroby Alzheimera bardziej niż jakiejkolwiek innej dolegliwości z wyjątkiem raka. To one pełnią rolę opiekunek, gdy najbliżsi walczą z chorobą.
Według przeprowadzonej niedawno ankiety największymi zmartwieniami zdrowotnymi ludzi z pokolenia baby boomers są nowotwory oraz utrata pamięci spowodowana demencją. Tymczasem to nie te choroby najbardziej zagrażają dojrzałym Amerykanom.
Wyniki ankiety przeprowadzonej w Europie oraz Stanach Zjednoczonych ukazują społeczne zainteresowanie wczesną diagnostyką, pomimo silnie odczuwanego strachu przed chorobą i dużej wiedzy na jej temat.
Przewlekłe zmęczenie może stanowić objaw fibromialgii lub tocznia. Bóle brzucha i utrata masy ciała to jedne z symptomów mukowiscydozy lub choroby trzewnej (celiakii). Wielu ludzi cierpi na choroby trudne do zdiagnozowania. Poniżej siedem z tych, które nierzadko sprawiają lekarzom problemy w dokładnym rozpoznaniem, bowiem ich objawy są niespecyficzne.
Przestrzeganie podstawowych zasad zdrowej diety, tj. jedzenie mniejszej ilości czerwonego mięsa i cukrów, a zwiększenie ilości spożywanych warzyw, owoców oraz ryb ma znaczny wpływ na nasze samopoczucie. Takie menu może również pomóc zapobiec demencji.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
Aby umysł długo pracował na pełnych obrotach, konieczna jest odpowiednia ilość kwasu foliowego w diecie. Takie są rekomendacje uczonych, którzy opublikowali wyniki swoich badań w Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.