Aby umysł długo pracował na pełnych obrotach, konieczna jest odpowiednia ilość kwasu foliowego w diecie. Takie są rekomendacje uczonych, którzy opublikowali wyniki swoich badań w Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Choć naukowcy już od jakiegoś czasu informują, że osoby bardziej aktywne fizycznie mają obniżone ryzyko choroby Alzheimera, nie było dowodów na to, dlaczego rzeczy tak się właśnie mają.
Stres sprzyja powstawaniu neuropatologicznych zmian, które są odnotowywane m. in. w chorobie Alzheimera. Naukowcy z Instytutu Psychologii Maxa Plancka w Monachium odkryli, że zwiększone wydzielanie hormonów stresu u szczurów prowadziło do nadmiernej fosforylacji białek tau w mózgu i ostatecznie powodowało osłabienie pamięci.
Co roku 31. maja obchodzimy Światowy Dzień bez Papierosa. Święto stanowi okazję do zwrócenia uwagi całego świata na powszechność nałogu palenia papierosów i jego negatywne skutki zdrowotne. Dzień ma równie zachęcić do 24-godzinnego okresu abstynencji od wszystkich form konsumpcji tytoniu na całym świecie.
Uczeni zaprosili do badań osoby po 75-tym roku życia i odkryli, że ci którzy codziennie wypijali piwo lub szklankę wina, byli lepiej chronieni przed demencją.
Naukowcy od dawna podkreślają, że krzyżówki, rebusy, scrabble i inne tego rodzaju gry pomagają spowolnić proces rozwoju demencji. Okazuje się jednak, że podobne efekty może przynieść gra na instrumentach.
Niektóre elementy naszego menu odznaczają się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi, stąd liczne diety i rekomendacje co do posiłków, które mają zapobiegać rozmaitym dolegliwościom. Okazuje się, że pewne przyprawy pozytywnie ooddziałują na zdrowie mózgu i kondycję umysłową.
Nawet niewielka „nadwyżka" tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha lub bioder może podwoić ryzyko śmierci u pacjentów z chorobą wieńcową serca. Badacze z Mayo Clinic w USA odkryli, że nawet niewielki „brzuch piwny" lub tzw. muffin top, tj. fałda brzuszna, boczki lub wałki tłuszczu, narażają na znacznie większe ryzyko niż w przypadku, gdy tkanka tłuszczowa kumuluje się w innych miejscach ciała.
"Nieszczęścia chodzą parami", okazuje się, że problemy zdrowotne również, szczególnie w przypadku ludzi starszych. Jak się okazuje, nadwątlone zdrowie osoby starszej ma znaczący wpływ na samopoczucie jej partnera.
Każdy element ludzkiego organizmu wymaga troski. Nie inaczej jest w przypadku mózgu. Ponieważ średnia długość życia wydłuża się, otępienie staje się bardziej powszechne. Badania Laury Fratiglioni, szwedzkiej naukowiec, wykazały, że każdy może zminimalizować ryzyko zachorowania.
Obszary mózgu dotknięte chorobą Alzheimera mogą zacząć się kurczyć nawet na dekadę przed rozpoznaniem otępienia, wynika z nowych badań opublikowanych w "Neurology".
Narażenie na oddychanie powietrzem pełnym zanieczyszczeń spowodowanych przez samochody może powodować uszkodzenia mózgu podobne do tych wywołujących problemy z pamięcią przy chorobie Alzheimera.
Uczeni z Newcastle University odkryli, że regularne picie zielonej herbaty może wykazywać działanie ochronne przed chorobą Alzheimera i innymi formami demencji.
Odpowiednie menu to lepsze zdrowie, samopoczucie i rozkosz smaku. Niektóre produkty są szczególnie polecane osobom dojrzałym, bowiem ich właściwości odżywcze pomagają walczyć z negatywnymi efektami procesów starzenia się organizmu i powstrzymują rozwój rozmaitych chorób. Poniżej lista największych hitów dietetycznych.
Starsze osoby doświadczające problemów ze słuchem mogą być bardziej narażone na demencję, wynika z najnowszych badań.