Wprawdzie każdy przypadek choroby jest inny i każda sytuacja rodzinna chorego odmienna, można jednak znaleźć wspólne elementy tak, aby móc znaleźć gotowe rozwiązania i rady. Prezentujemy wskazówki, obserwacje i porady, oparte na doświadczeniach wielu profesjonalnych opiekunów, którzy na co dzień pracują z chorymi w różnych stadiach chorób otępiennych - w tym choroby Alzheimera.
Europejczycy zmagają się z chorobami psychicznymi i neurologicznymi. Niemal 165 milionów ludzi, czyli 38% populacji, co roku doświadcza zaburzeń psychicznych takich jak depresja, niepokój, bezsenność lub demencja.
Wraz z wiekiem różne drobne dolegliwości fizyczne - w tym ból nogi, źle dopasowane protezy dentystyczne i podrażnienia skóry - mogą okazać się nie tak nieznaczne. Wspomniane problemy mogąbyć powiązane z rozwojem choroby Alzheimera.
Część z nas pije kawę regularnie. Są jednak sceptycy, którzy sięgają po „małą czarną" okazjonalnie, nie piją jej w ogóle lub wybierają wersję bezkofeinową. A to wszystko w obawie o jej negatywny wpływ na organizm człowieka. Nie wszyscy wiedzą, że napój ten pity w rozsądnych ilościach pozytywnie oddziałuje na nasze zdrowie.
Kobiety obawiają choroby Alzheimera bardziej niż jakiejkolwiek innej dolegliwości z wyjątkiem raka. To one pełnią rolę opiekunek, gdy najbliżsi walczą z chorobą.
Według przeprowadzonej niedawno ankiety największymi zmartwieniami zdrowotnymi ludzi z pokolenia baby boomers są nowotwory oraz utrata pamięci spowodowana demencją. Tymczasem to nie te choroby najbardziej zagrażają dojrzałym Amerykanom.
Wyniki ankiety przeprowadzonej w Europie oraz Stanach Zjednoczonych ukazują społeczne zainteresowanie wczesną diagnostyką, pomimo silnie odczuwanego strachu przed chorobą i dużej wiedzy na jej temat.
Przewlekłe zmęczenie może stanowić objaw fibromialgii lub tocznia. Bóle brzucha i utrata masy ciała to jedne z symptomów mukowiscydozy lub choroby trzewnej (celiakii). Wielu ludzi cierpi na choroby trudne do zdiagnozowania. Poniżej siedem z tych, które nierzadko sprawiają lekarzom problemy w dokładnym rozpoznaniem, bowiem ich objawy są niespecyficzne.
Przestrzeganie podstawowych zasad zdrowej diety, tj. jedzenie mniejszej ilości czerwonego mięsa i cukrów, a zwiększenie ilości spożywanych warzyw, owoców oraz ryb ma znaczny wpływ na nasze samopoczucie. Takie menu może również pomóc zapobiec demencji.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
Aby umysł długo pracował na pełnych obrotach, konieczna jest odpowiednia ilość kwasu foliowego w diecie. Takie są rekomendacje uczonych, którzy opublikowali wyniki swoich badań w Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Choć naukowcy już od jakiegoś czasu informują, że osoby bardziej aktywne fizycznie mają obniżone ryzyko choroby Alzheimera, nie było dowodów na to, dlaczego rzeczy tak się właśnie mają.
Stres sprzyja powstawaniu neuropatologicznych zmian, które są odnotowywane m. in. w chorobie Alzheimera. Naukowcy z Instytutu Psychologii Maxa Plancka w Monachium odkryli, że zwiększone wydzielanie hormonów stresu u szczurów prowadziło do nadmiernej fosforylacji białek tau w mózgu i ostatecznie powodowało osłabienie pamięci.
Co roku 31. maja obchodzimy Światowy Dzień bez Papierosa. Święto stanowi okazję do zwrócenia uwagi całego świata na powszechność nałogu palenia papierosów i jego negatywne skutki zdrowotne. Dzień ma równie zachęcić do 24-godzinnego okresu abstynencji od wszystkich form konsumpcji tytoniu na całym świecie.
Uczeni zaprosili do badań osoby po 75-tym roku życia i odkryli, że ci którzy codziennie wypijali piwo lub szklankę wina, byli lepiej chronieni przed demencją.