Problemy z pamięcią i innymi zdolnościami poznawczymi nie dotyczą jedynie ludzi sędziwych. Okazuje się, że już 45-latkowie doświadczają osłabienia możliwości mentalnych.
Osoby z dużym poziomem hormonu tłuszczu, tj. adiponektyny, mogą być bardziej narażone na rozwój demencji lub choroby Alzheimera, wynika z nowych badań.
W niektórych przypadkach problemy pamięci u osób starszych mogą być spowodowane tzw. "cichymi udarami".
Ograniczenie ilości i obfitości posiłków może pomóc w utrzymaniu młodości umysłu, mówią włoscy naukowcy. Badacze odkryli molekularny proces, dzięki któremu ścisła dieta może uratować mózg przed niszczącym wpływem starzenia się.
Ludzie z wczesnymi objawami choroby Alzheimera są bardziej narażeni na niedowagę, niż osoby, u których nie rozwija się ten rodzaj demencji.
Zastanawiasz się czy twoja pamięć dobrze funkcjonuje? A może myślisz o tym po prostu dlatego, że czytujesz , iż starsi ludzie często doświadczają znacznego osłabienia zdolności do zapamiętywania informacji? Nowe badania sugerują, że oczekiwania dotyczące wpływu starzenia się na pamięć może faktycznie mieć negatywne konsekwencje - zwiększa prawdopodobieństwo problemów z pamięcią.
Spożywanie pieczonych ryb przynajmniej raz w tygodniu, może poprawiać zdrowie mózgu osób starszych i znacznie zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.
Wkrótce Boże Narodzenie, wielu z nas planuje odwiedziny przyjaciół i krewnych, których nie widzieliśmy przez jakiś czas. Daleko mieszkająca mama, starsza ciocia, czy dawny, zaprzyjaźniony z rodziną sąsiad nie należą do grona często widywanych osób i Święta stanowią doskonałą okazją do nadrobienia zaległości w kontakcie z bliskimi. Jednocześnie jednak sporadyczne spotkania powinny wyostrzyć uwagę gości - są szczególnie istotne dla oceny zmian zachowania u osób starszych, które świadczy o samopoczuciu i stanie zdrowia.
Zaskakujące, jak pewne decyzje, drobne modyfikacje stylu życia i wypracowane nawyki oddziałują na zarówno na codzienność, jak i perspektywę kolejnych lat. Poniżej parę nietajemnych, ale czasem niedocenianych, badań i działań, których pozytywne efekty są gwarantowane...
Dieta bogata w tłuszcze nasycone i węglowodany proste wydaje się zwiększać stężenie biomarkerów związanych z chorobą Alzheimera, wynika z najnowszych badań.
Naukowcy są bliżej zrozumienia, dlaczego odpowiednia dieta może wydłużyć życie. Wraz z upływem lat potrzebujemy mniejszej ilości kalorii, ale wielu z nas w dojrzalszym wieku je tyle samo posiłków, mówią uczeni. Badania wskazują, że zmniejszenie ilości spożywania kalorii może spowolnić proces starzenia, a także rozwój chorób, takich jak cukrzyca typu 2 i nowotwory.
Wyniki najnowszych badań nad chorobą Alzheimera budzą nadzieję: może już w przeciągu najbliższych 6-8 lat opracowana zostanie szczepionka, pomagająca w znaczny sposób dotkniętym tą chorobą.
Pierwszy lek, które skutecznie spowolnić proces starzenia się powinien być dostępny w ciągu najbliższej dekady, twierdzą australijscy naukowcy. Być może przy jego pomocy będzie można wkrótce przedłużyć ludzkie życie do 150 lat.
Naukowcy z kanadyjskiego Szpitala Świętego Michała odkryli, że ludzie, którzy mówią więcej niż jednym językiem, mają dwa razy tyle uszkodzeń mózgu niż osoby posługujące się jednym językiem nim notuje się u nich objawy choroby Alzheimera. Jest to pierwszy fizyczny dowód na to, że dwujęzyczność opóźnia chorobę.
Międzynarodowy zespół naukowców ujawnił nowe informacje wskazujące na powiązanie zdrowego starzenia się z chorobami neurozwyrodnieniowymi, w tym z chorobą Alzheimera.