Dieta bogata w tłuszcze nasycone oraz węglowodany proste może podnosić poziom biomarkerów choroby Alzheimera.
Brytyjscy naukowcy odkryli u myszy rodzaj przeciwciała, który blokuje objawy choroby Alzheimera, co może przyczynić się do opracowania nowego sposobu jej leczenia.
Naukowcy przetestowali cykle snu u 100 osób w wieku 45 - 80 lata, u których nie zanotowano objawów demencji . Połowa tej grupy miała w rodzinie osobę cierpiącą na chorobę Alzheimera. Okazało się, że ludzie, którzy mają problemy ze snem, są bardziej narażeni na problemy z pamięcią w starszym wieku.
Starsze osoby, które zbyt dużo jedzą, są bardziej zagrożone zaburzeniami pamięci, ostrzegają uczeni. Ludzie w wieku 70 lat i starsi, którzy codziennie dostarczają sobie od 2 143 do 6000 kalorii, mogą mieć dwukrotnie wyższe ryzyko osłabienia pamięci, które może być wczesnym objawem choroby Alzheimera.
Nadpłacone rachunki lub przeciwnie, zaległości nie wynikające z problemów finansowych, trudności z rozumieniem bankowych wyciągów, błędy przy dokonywaniu wpłat i przelewów mogą być pierwszymi sygnałami zwiastującymi chorobę Alzheimera lub inny rodzaj demencji - wskazują badania Alzheimer Disease Research Centre na Uniwersytecie Alabamy.
Naukowcy z Finlandii odkryli, że biochemiczna sygnatura może potencjalnie posłużyć do przewidywania postępu choroby Alzheimera. Wyniki sugerują, że zaburzenie neurologiczne, o którym mowa, jest poprzedzane sygnaturą molekularną wskazującą na niedotlenienie narządów i tkanek oraz na upregulację szlaku pentozofosforanowego. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie Translational Psychiatry mogą pomóc w opracowaniu metod wczesnego wykrywania choroby.
Badanie sugeruje, że starsi mężczyźni mogą być bardziej narażeni na rozwój łagodnych zaburzeń poznawczych i zaburzeń pamięci w porównaniu z ich rówieśniczkami.
Osoby w podeszłym wieku z otępieniem są narażone na większe ryzyko upadku, jeśli podaje im się środki antydepresyjne, mówią eksperci.
Kofeina stała się elementem współczesnego stylu życia. Bogate w nią napoje i produkty żywnościowe są stałym punktem naszego menu. Stąd coraz częstsze pytania o pozytywne i negatywne oddziaływanie tej substancji na zdrowie oraz liczne badania naukowe sprawdzające jej właściwości.
Starsze osoby, które zaczynają doświadczać problemów z pamięcią, mogą odnieść korzyści z terapii nikotynowej, wynika z niedawno przeprowadzonych badań amerykańskich.
Problemy z pamięcią i innymi zdolnościami poznawczymi nie dotyczą jedynie ludzi sędziwych. Okazuje się, że już 45-latkowie doświadczają osłabienia możliwości mentalnych.
Osoby z dużym poziomem hormonu tłuszczu, tj. adiponektyny, mogą być bardziej narażone na rozwój demencji lub choroby Alzheimera, wynika z nowych badań.
W niektórych przypadkach problemy pamięci u osób starszych mogą być spowodowane tzw. "cichymi udarami".
Ograniczenie ilości i obfitości posiłków może pomóc w utrzymaniu młodości umysłu, mówią włoscy naukowcy. Badacze odkryli molekularny proces, dzięki któremu ścisła dieta może uratować mózg przed niszczącym wpływem starzenia się.
Ludzie z wczesnymi objawami choroby Alzheimera są bardziej narażeni na niedowagę, niż osoby, u których nie rozwija się ten rodzaj demencji.