Dotychczasowe badania wykazały związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem choroby Parkinsona, udaru mózgu, cukrzycy, choroby serca i niektórych nowotworów. Ponadto, kawa pomaga zapobiec chorobie Alzheimera.
Jak wynika z artykułu " Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality ", opublikowanego w The New England Journal of Medicine, picie kawy może przedłużyć życie.
Od dawna wiadomo, że spożywanie zbyt wiele produktów zawierających „złe" tłuszcze, tj. tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, nie jest zdrowe dla serca. Okazuje się jednak, że jeden ze składników tego rodzaju zagraża także funkcjonowaniu pamięci.
Kiedy siedemdziesięciolatek wyprzedza na parkowej ścieżce młodszego o kilka dekad biegacza, a liczba osób mających status dziadka lub babci i korzystających z Facebooka lawinowo rośnie, warto przeformułować powszechne sądy na temat dojrzałego i starszego wieku. Naukowcy uważają, że wiele przekonań co do zachowań mających cechować seniorski etap życia jest nieprawdziwych. Przykładowo, klasyczny „kryzys wieku średniego" zdarza się rzadko, a starsi ludzie wcale nie są skazani na smutną i samotną jesień życia.
Nowe badania sugerują, że spożywanie pokarmów, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak ryby, kurczak i orzechy, może być związane z niższym poziomem we krwi białka związanego z chorobą Alzheimera i problemami z pamięcią.
Ryby są szczególnie polecane dla zdrowia mózgu. Okazuje się jednak, że mogą też zmniejszyć ryzyko raka odbytnicy i okrężnicy, mówią lekarze.
Jeśli szukasz sposobu na to, by uchronić się przed demencją, możesz to osiągnąć poprzez postawienie sobie konkretnego celu życiowego.
Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań. W testach wzięło udział 1200 wolnych od demencji osób po 65 roku życia. Wszyscy przeszli badania krwi w celu sprawdzenia poziomu kluczowego w chorobie Alzheimera białka. Wcześniej podali uczonym dokładne informacje na temat swojej diety.
Programy ćwiczeń, zwłaszcza te obejmujące trening siłowy, pomogą powstrzymać progresję otępienia u osób starszych, które już doświadczają objawów zaburzeń poznawczych. Terapeutyczną moc wspomnianej aktywności fizycznej opisali uczeni w Archives of Internal Medicine.
Nowe badania sugerują, że najbardziej aktywni starsi ludzie, bez względu na to czy pracują w ogrodzie, czy krzątają się w domu, są znacznie mniej narażeni na rozwój choroby Alzheimera, niż seniorzy preferujący siedzący styl życia.
Międzynarodowy zespół naukowców zmapował geny człowieka, które zwiększają lub zaburzają odporność mózgu na rozmaite choroby neurologiczne i psychiczne. W toku badań zaprezentowanych w czasopiśmie Nature Genetics zidentyfikowano geny, które mogą rzucić światło na różnice występujące w wielkości mózgu i inteligencji. Wyniki mogą również przełożyć się na opracowanie nowych terapii farmakologicznych.
Jak wynika z raportu WHO, wraz ze starzeniem się ludności na świecie liczba osób z otępieniem zwiększy się prawie dwukrotnie do 65,7 mln w 2030 roku.
Jak informuje WHO, w latach 2000-2050 odsetek światowej populacji powyżej 60 lat podwoi się z około 11 do 22 procent.
Osoby doświadczające osłabienia pamięci stają się zapominalskie i niezdolne do przyswojenia nowych informacji. Częściej się mylą, są zdezorientowane, a jednocześnie bardziej nerwowe z powodu zmagania się z problemami poznawczymi. W jednym przypadku zmniejszenie zdolności zapamiętywania jest czasowe, w innym długotrwałe - wszystko zależy od przyczyn leżących u podstaw dolegliwości.
Dieta bogata w tłuszcze nasycone oraz węglowodany proste może podnosić poziom biomarkerów choroby Alzheimera.