Dostarczanie organizmowi flawonoli znajdujących się w kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu, wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Hypertension.
Wstrząsy mózgu, a nawet lżejsze urazy głowy mogą przyspieszać naturalny proces starzenia się mózgu poprzez szybsze zaburzenia na szlakach sygnałowych w porównaniu do mózgów osób, które nigdy nie doświadczyły podobnych zdarzeń.
Badania wskazują, że przeciwutleniacze mogą pomóc w walce z rakiem, chorobami serca, chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona chroniąc przed szkodliwym działaniem wolnych rodników mających wpływ na rozwój wspomnianych dolegliwości.
Spanie zbyt długo w nocy i odczuwanie senności w ciągu dnia może być wczesnym objawem demencji, ostrzegają francuscy badacze.
Zbyt mała lub zbyt duża ilość snu zwiększa tempo osłabienia zdolności mentalnych wśród starszych kobiet i może przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera.
Jedzenie mniejszej ilości tłuszczów nasyconych jest dobre dla mózgu i serca. Tzw. „dobre" tłuszcze zaś, tj. nienasycone, wspomagają funkcje umysłu.
Naukowcy odkryli mutację genetyczną najprawdopodobniej chroniącą przed chorobą Alzheimera. Badacze mają nadzieję, że odkrycie umożliwi skuteczne leczenie tej formy demencji.
Wiele chorób rozwija się wcześniej lub nasila się z powodu przewlekłego stresu, między innymi choroba serca, cukrzyca, nowotwory czy stwardnienie rozsiane. Aczkolwiek dostępnych jest niewiele prac naukowych poświęconych roli przewlekłego stresu w chorobach z łagodnym zaburzeniem funkcji poznawczych czy chorobie Alzheimera.
Rozpoczął się nowy projekt badawczy, którego celem jest zbudowanie nanoskopu, umożliwiającego skrining komórek pacjentów i mogącego wspomóc wczesne wykrywanie choroby Alzheimera.
Aktywność fizyczna i witamina E mogą pomóc opóźnić proces starzenia się. Moc tej potężnej kombinacji została szczegółowo zbadana przez uczonych przez University of Florida przedstawiona w magazynie Biological Research for Nursing.
Dotychczasowe badania wykazały związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem choroby Parkinsona, udaru mózgu, cukrzycy, choroby serca i niektórych nowotworów. Ponadto, kawa pomaga zapobiec chorobie Alzheimera.
Jak wynika z artykułu " Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality ", opublikowanego w The New England Journal of Medicine, picie kawy może przedłużyć życie.
Od dawna wiadomo, że spożywanie zbyt wiele produktów zawierających „złe" tłuszcze, tj. tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, nie jest zdrowe dla serca. Okazuje się jednak, że jeden ze składników tego rodzaju zagraża także funkcjonowaniu pamięci.
Kiedy siedemdziesięciolatek wyprzedza na parkowej ścieżce młodszego o kilka dekad biegacza, a liczba osób mających status dziadka lub babci i korzystających z Facebooka lawinowo rośnie, warto przeformułować powszechne sądy na temat dojrzałego i starszego wieku. Naukowcy uważają, że wiele przekonań co do zachowań mających cechować seniorski etap życia jest nieprawdziwych. Przykładowo, klasyczny „kryzys wieku średniego" zdarza się rzadko, a starsi ludzie wcale nie są skazani na smutną i samotną jesień życia.
Nowe badania sugerują, że spożywanie pokarmów, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak ryby, kurczak i orzechy, może być związane z niższym poziomem we krwi białka związanego z chorobą Alzheimera i problemami z pamięcią.