Jedzenie drobiu, ryb, oliwy z oliwek, które stanowią główne elementy diety śródziemnomorskiej, pozwala ochronić się przed demencją.
Niektóre produkty powinny być wręcz przepisywane przez lekarzy. Ich działanie nie zawsze jest tak intensywne jak wpływ farmaceutyków, ale stanowią dość silne naturalne leki na powszechne schorzenia. Poza tym są uważane za smaczne przekąski lub apetyczne dodatki do głównego posiłki.
Już starożytni Chińczycy uważali, że granat jest symbolem długowieczności. Ten owoc z powodzeniem można zaliczyć do grupy najzdrowszych owoców. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza polifenolom. Wieloletnie badania potwierdzają jego skuteczność w leczeniu wielu schorzeń m.in. chorób nowotworowych, układu sercowo-naczyniowego, choroby Alzheimera, czy ostrych stanów zapalnych.
Demencja wiąże się z ogólnym spadkiem zdolności poznawczych do tego stopnia, że uniemożliwia prowadzenie samodzielnego życia. Obejmuje istotne problemy z pamięcią, choć choroba nie ogranicza się do nich. Eksperci radzą osobom, które mieszkają lub często przebywają w towarzystwie chorych, bądź nawet sporadycznie się kontaktują z pacjentami, jak ułatwić wzajemne relacje.
Bezsenność, dolegliwości sercowe i krążeniowe, bóle głowy, kłopoty z pamięcią. Brzmi znajomo? Te objawy coraz częściej mogą być spowodowane przez niedobór odpowiednich substancji odżywczych. Według najnowszych badań, dostarczamy z pożywieniem zaledwie 10% dziennego zapotrzebowania na cholinę, substancję która wpływa na najważniejsze funkcje naszego organizmu. Regularne jej uzupełnianie może znacząco wpłynąć na nasze życie i zdrowie.
Zmarła Margaret Thatcher nazywana „Żelazną Damą". Miała 87 lat. Była pierwszą i jedyną dotychczas kobietą w Wielkiej Brytanii, która piastowała urząd premiera.
Podczas gdy nauka wypracowała ogólną wiedzę na temat zasad genetycznych i molekularnych starzenia się człowieka oraz tych na poziomie systemu biologicznego, spadek funkcji poznawczych pozostaje jednym z największych problemów zdrowotnych podeszłego wieku. Niemal 50% dorosłych powyżej 85 roku życia cierpi na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera.
Większość z nas miała okazję zauważyć, że po nie dość dobrze przespanej nocy, doznaje się zaburzeń możliwości intelektualnych. Nowe badania przedstawione na konferencji Neuroscience 2012 sugerują, że brak snu może mieć poważniejsze skutki niż można by było się spodziewać.
Ludzie po czterdziestce, którzy mają nadwagę w większym stopniu narażeni są na chorobę Alzheimera. Badania przeprowadziła Amerykańska Akademia Neurologów w San Diego.
Wszyscy wiemy, że zdrowa dieta jest ważna z wielu powodów. Co więcej, istnieje kilka kluczowych produktów, które, jeśli są jedzone regularnie, mają właściwości przeciwstarzeniowe.
Naczyniowe uszkodzenie mózgu jest ważnym czynnikiem ryzyka zaburzeń poznawczych.
Dieta bogata w chude mięso i zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, okazuje się najskuteczniejsza w odchudzaniu i obniżeniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą.
Siarkowodór (H2S) może grać ważną rolę w powstrzymywaniu procesu starzenia się, zgodnie wynika z badan opublikowanych w czasopiśmie „Molecular and Cellular Biology".
Miłośnicy psów, kotów i innych udomowionych zwierzaków zgodnie twierdzą, że zwierzęta to niezwykli przyjaciele ludzi i źródło ciekawej wiedzy nie tylko o ich własnym świecie, ale i o swych właścicielach Co więcej zachowanie zwierzaków może być wręcz inspirujące dla ludzkich działań.
Starych drzew się nie przesadza, często mówią ludzie sędziwi, gdy próbuje się ich nakłonić do zmiany miejsca zamieszkania. Tymczasem starzenie się społeczeństw to zagadnienie, które dotyczy coraz większej liczby krajów rozwiniętych i rozwijających się, co wymaga zmiany niewydolnych dziś systemów opieki. W sukurs przychodzą nowe technologie.