Zdrowa i zrównoważona dieta jest najlepszym sposobem zapewnienia sobie zdrowia i dobrego samopoczucia. Metoda konstruowania jadłospisu może więc złagodzić objawy wielu dolegliwości psychofizycznych.
Lek na chorobę Alzheimera może znajdować się w naszym... jelicie.
Witaminy z grupy B mogą chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań uczonych z Uniwersytetu Oxfordzkiego.
Starsi ludzie, którym podano znieczulenie ogólne przy poważniejszych zabiegach, mają o 35 procent wyższe ryzyko rozwoju demencji w późniejszym życiu, wynika z francuskiego badania.
Trwają szeroko zakrojone, potencjalnie przełomowe testy leków na chorobę Alzheimera. Celem badań przeprowadzanych na ludziach lem jest sprawdzenie, czy farmaceutyki na ciśnienie krwi mogą spowolnić lub powstrzymać postęp choroby. Najnowsze prace badawcze zaprezentowano opinii publicznej, aby uświetnić Europejski Miesiąc Mózgu.
Organizacja Alzheimer's Disease International opublikowała raport poświęcony oddziaływaniu demencji na gospodarkę światową. Autorzy szacują, że gdyby opiekę nad osobami cierpiącymi na demencję potraktować jako kraj, to byłaby to 18. gospodarka na świecie, która uplasowałaby się między Turcją a Indonezją. Europejski projekt MIMOVAX daje ogromne nadzieje na znaczący przełom w badaniach naukowych nad tą przypadłością.
Jedzenie odgrywa ogromną rolę w naszym życiu. Kiepskie wybory żywieniowe mogą pogłębić rozmaite problemy zdrowotne, także mentalne, m. in. depresję.
Kakao przeciwdziała starzeniu się komórek mózgu, a to między innymi dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym.
Ryzyko rozwoju otępienia stopniowo wzrasta wraz z wiekiem. Poza tym jednak na wystąpienie demencji oddziałują: historia choroby w rodzinie, styl życia, określone choroby, takie jak cukrzyca, nadciśnienie, czy wysoki poziom cholesterolu, a także depresja.
Wnuki odkryły dzieło swojej 90-letniej babci, która nigdy przedtem nie wykazywała zainteresowania malarstwem - obraz jej autorstwa jest świetny.
Jedzenie drobiu, ryb, oliwy z oliwek, które stanowią główne elementy diety śródziemnomorskiej, pozwala ochronić się przed demencją.
Niektóre produkty powinny być wręcz przepisywane przez lekarzy. Ich działanie nie zawsze jest tak intensywne jak wpływ farmaceutyków, ale stanowią dość silne naturalne leki na powszechne schorzenia. Poza tym są uważane za smaczne przekąski lub apetyczne dodatki do głównego posiłki.
Już starożytni Chińczycy uważali, że granat jest symbolem długowieczności. Ten owoc z powodzeniem można zaliczyć do grupy najzdrowszych owoców. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza polifenolom. Wieloletnie badania potwierdzają jego skuteczność w leczeniu wielu schorzeń m.in. chorób nowotworowych, układu sercowo-naczyniowego, choroby Alzheimera, czy ostrych stanów zapalnych.
Demencja wiąże się z ogólnym spadkiem zdolności poznawczych do tego stopnia, że uniemożliwia prowadzenie samodzielnego życia. Obejmuje istotne problemy z pamięcią, choć choroba nie ogranicza się do nich. Eksperci radzą osobom, które mieszkają lub często przebywają w towarzystwie chorych, bądź nawet sporadycznie się kontaktują z pacjentami, jak ułatwić wzajemne relacje.
Bezsenność, dolegliwości sercowe i krążeniowe, bóle głowy, kłopoty z pamięcią. Brzmi znajomo? Te objawy coraz częściej mogą być spowodowane przez niedobór odpowiednich substancji odżywczych. Według najnowszych badań, dostarczamy z pożywieniem zaledwie 10% dziennego zapotrzebowania na cholinę, substancję która wpływa na najważniejsze funkcje naszego organizmu. Regularne jej uzupełnianie może znacząco wpłynąć na nasze życie i zdrowie.