Warto dołączyć do listy zakupów wino, winogrona i orzechy - te produkty sprzyjają zachowaniu dobrej pamięci.
Jedna z substancji zawartych w chmielu może chronić mózg przed chorobą Alzheimera i Parkinsona.
Zrozumienie procesu starzenia mogłoby dostarczyć rozwiązań wielu problemów związanych ze starzeniem, w tym chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego. Europejskie konsorcjum analizuje patogenezę choroby Alzheimera badając mechanizmy molekularne wspólne dla procesów rozwoju mózgu i starzenia.
Nowe badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazało, że powszechnie dostępne leki np. wspomagające sen i chroniące przed alergią mogą zwiększyć ryzyko demencji.
Obniżenie temperatury ciała może chronić mózg, a naukowcy szukają sposobu, aby wykorzystać ten fakt do leczenia takich zaburzeń, jak choroba Alzheimera.
Wyniki tych badań mogą spotkać się z przychylnością polityków, którzy postulują konieczność wprowadzania późnego wieku emerytalnego - z brytyjskich analiz wynika, że dłuższa praca to dłuższa ochrona przed chorobą Alzheimera.
Seriola marynowana w occie balsamicznym to jedno z dań przygotowanych w ramach projektu, którego celem jest opracowanie diety przeciw chorobie Alzheimera.
Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy nie sypiają dostatecznie długo i głęboko lub cierpią z powodu bezdechu sennego, mają znacznie wyższe ryzyko demencji.
Stygmatyzacja i wykluczenie społeczne to główne przeszkody, z jakimi zmagają się osoby chore na demencję oraz ich opiekunowie.
Regularne czytanie to jeden ze sposobów na zapobieganie chorobie Alzheimera – wynika z badań amerykańskich naukowców z Narodowej Akademii Nauk Stanów Zjednoczonych. O korzyściach płynących z lektury warto przypominać przy każdej okazji i zachęcać do czytania.
Uczeni odkryli, że istnieje związek pomiędzy wirusem typu Herpes, który wywołuje tzw. opryszczkę, a chorobą Alzheimera.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. W ostatnich latach cieszy się jeszcze większą sławą, a to dlatego, że kolejne badania dowodzą jej silnych pozytywnych wpływów na stan zdrowia. Wiadomo też, że ma daje dobre efekty dla pracy mózgu.
Od jakiegoś czasu robią w Polsce niezwykłą karierę. Oliwki powszechnie dodaje się do wielu potraw, sporządzany z nich a olej coraz częściej zastępuje w naszej kuchni innego rodzaju tłuszcze. To dobry trend, ponieważ oliwki mają wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Oto lista najważniejszych.
Stymulowanie umysłu w związku z wykonywaną pracą może opóźnić rozwój demencji, wynika z badań.
Choroba Alzheimera to postępujące, neurodegradacyjne schorzenie i najpowszechniej występująca forma demencji. Skutkuje utratą lub znacznym upośledzeniem pamięci, myślenia, orientacji, zdolności oceny sytuacji. Wokół choroby narosło wiele nieprawdziwych przekonań, które warto wyjaśnić. Oto kilka podstawowych faktów i mitów na ten temat.