W Polsce na chorobę Alzheimera choruje przeszło 250 tys. osób – z czego tylko 10% ma postawioną diagnozę lekarską. Ma na to wpływ także sam chory, który często do choroby nie przyznaje się przed najbliższymi, lekarzem, a co najważniejsze – przed samym sobą. Czas to zmienić.
Badanie krwi pozwoli na ujawnienie zapisanego w genach „biologicznego wieku" i oszacowanie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera.
Nowe badania sugerują, że to, ile się waży w wieku 50 lat, może wpływać na ryzyko wcześniejszego rozwoju choroby Alzheimera w późniejszym życiu.
Skoczyły się wakacje, niedługo przyjdzie jesień, a to sezon na winogrona - sprawdź, jakie zastosowania mogą mieć te smaczne owoce.
Na chorobę Alzheimera, kojarzoną zazwyczaj z ludźmi starszymi – zachorować można już w wieku 20, 30 czy 40 lat. U młodych dolegliwość tę charakteryzuje dziedziczność, wskazująca na istnienie pojedynczego genu, którego mutacje warunkują chorobę. Dziedziczna postać choroby ma przebieg zazwyczaj ostry.
Na całym świecie rosną koszty związane z leczeniem demencji i sprawowaniem opieki nad pacjentami cierpiącymi na tę chorobę. A będzie jeszcze drożej, bo liczne społeczeństwa coraz szybciej się starzeją.
Jeśli sypiasz krócej niż 6 godzin na dobę, masz wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci.
Jedzenie jednej lub dwóch porcji szpinaku dziennie może zapobiegać demencji, mówią naukowcy z Uniwersytetu Chicago.
Insulinooporność, która jest charakterystyczna dla cukrzycy typu 2, może sprzyjać problemom językowym u kobiet.
Zbilansowana dieta, ćwiczenia i dbałość o zdrowie fizyczne przekładają się na zdrowe starzenie się mózgu.
Wiele dotychczasowych badań potwierdziło, że regularne picie kawy pomaga w utrzymaniu funkcji poznawczych. Jeśli jednak pije się zbyt dużo, może uzyskać odwrotne efekty.
Pacjenci z chorobą Alzheimera i ci, którzy są nią zagrożeni, wykazują zmniejszony metabolizm glukozy, co może oznaczać, że stanowi on wskaźnik ryzyka tej formy demencji.
Obecnie są łatwo dostępne i stają się coraz popularniejsze w polskich domach - polubiliśmy oliwki i chętnie dodajemy do różnych dań. Jednak nie tylko za smak trzeba je cenić - dają wiele korzyści dla zdrowia i urody. Oto lista dziesięciu z nich.
Ciężkie chrapanie i bezdech są związane z wcześniejszym osłabieniem zdolności poznawczych.