Pot zawiera szeroki zakres sygnałów biologicznych, a rosnąca liczba badań sugeruje, że połączenie go ze sztuczną inteligencją i zaawansowaną technologią czujników może odmienić sposób, w jaki monitorujemy nasze zdrowie i codzienną fizjologię. Takie połączenie może zapewnić nowatorskie i skuteczne podejście do śledzenia dobrostanu organizmu.
Nowe badanie ujawnia pięć mechanizmów, poprzez które mikroplastik może wywoływać stan zapalny i powodować uszkodzenia w mózgu.
Nieleczony obturacyjny bezdech senny może znacząco zwiększać ryzyko rozwoju choroby Parkinsona, natomiast regularne stosowanie CPAP (metody wspomagania oddychania) wydaje się to ryzyko silnie obniżać.
Naukowcy z Uniwersytetu w Bazylei w Szwajcarii odkryli, że niektóre składniki odżywcze mogą wywoływać łagodną reakcję stresową u nicieni. Co zaskakujące, reakcja ta nie szkodzi tym zwierzętom - wręcz przeciwnie, pomaga im zachować lepsze zdrowie w miarę starzenia się.
Długotrwała ekspozycja na przemysłowy rozpuszczalnik trichloroetylen (TCE) w powietrzu może być powiązana ze zwiększonym ryzykiem choroby Parkinsona.
Miliony osób po przebyciu COVID-19 mają osłabiony zmysł powonienia. Test 40 zapachów potwierdza związek między zakażeniem koronawirusem a hiposmią, czyli osłabioną zdolnością wyczuwania zapachów.
Nowy cotygodniowy lek w formie zastrzyku może odmienić życie wielu milionów osób żyjących z chorobą Parkinsona, potencjalnie zastępując konieczność przyjmowania licznych tabletek każdego dnia.
Osoby chorujące na chorobę Parkinsona wydzielają zapach, który może być niezawodnie wykrywany z wymazów ze skóry przez odpowiednio przeszkolone psy.
Demencja stanowi poważne wyzwanie zdrowotne, a obecnie nie ma bezpiecznych i przystępnych cenowo metod leczenia spowalniających jej postęp.
Większość terapii choroby Parkinsona jedynie spowalnia postęp choroby. Dlatego wczesna interwencja w przypadku tej neurologicznej choroby, która z czasem się pogarsza, jest kluczowa dla zapewnienia optymalnej opieki - a to wymaga wczesnej diagnozy. Obecne metody diagnostyczne, takie jak skale ocen klinicznych czy obrazowanie neurologiczne, mogą być subiektywne i kosztowne. Jak się okazuje jednak, możliwe jest niedrogie wykrywanie Parkinsona na podstawie zapachów pochodzących z woskowiny usznej człowieka.
Osoby, które jedzą więcej ultraprzetworzonej żywności, takiej jakmają większe prawdopodobieństwo występowania wczesnych oznak choroby Parkinsona w porównaniu do osób, które jedzą takich produktów bardzo mało
Związek między bakterią Helicobacter pylori (H. pylori) a wrzodami żołądka jest znany od kilku dekad, jednak nowe dowody sugerują, że ta szkodliwa bakteria może również odgrywać rolę w rozwoju choroby Parkinsona (Parkinson disease, PD).
Zdolność ludzi do interpretowania emocji lub skupienia się na wykonywaniu zadania jest ograniczona już przez krótkotrwałe narażenie na zanieczyszczenie powietrza cząstkami stałymi (PM), co może sprawić, że czynności, takie jak cotygodniowe zakupy w supermarkecie, stają się trudniejsze.
Lęk, autyzm, schizofrenia i zespół Tourette'a mają swoje własne charakterystyczne cechy, ale czynnikiem łączącym te i większość innych zaburzeń psychicznych są zaburzenia rytmu dobowego, mówią eksperci z University of California, Irvine.
Zaburzenia funkcji poznawczych to jedne z obciążeń u pacjentów cierpiących na przewlekłą chorobę nerek. Mogą one poważnie osłabić jakość ich życia i często prowadzą do zwiększonego ryzyka demencji.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu