Soja, obecna na rynku spożywczym w postaci kotletów, pasztetów, czy granulatów to bogate źródło węglowodanów i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Naukowcy wykazali, że zwiększenie w organizmie poziomu „dobrego cholesterolu (HDL- high-density lipoproteid) jest niemniej ważne zmniejszanie ilości „złego cholesterolu” (LDL- low-density lipoproteid) dla utrzymania układu krążenia sprawnym i zapobieżeniu miażdżycy.
Miażdżycę stanowi przewlekły, postępujący proces chorobowy. Jest on najczęściej związany z wiekiem, u osób starszych nasila się, może doprowadzić do zawału, udaru mózgu, bądź otępienia starczego.
Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w wieku menopauzalnym. Związane z okresem klimakterium zmiany hormonalne sprzyjają przybieraniu na wadze, dlatego dobrze jest zastanowić się nad tym, co i w jakich ilościach wtedy spożywamy. Zachowanie prawidłowej masy ciała ma olbrzymie znaczenie nie tylko dla dobrego samopoczucia i ogólnej kondycji fizycznej, ale także przyczynia się do ograniczenia ryzyka wystąpienia wielu poważnych chorób.
W czasie menopauzy szczególnie ważne jest dbanie o odpowiednią dietę. Należy tak komponować posiłki, by dostarczały w odpowiednich ilościach wszystkich składników odżywczych a jednocześnie nie powodowały łatwego w tym okresie przybierania na wadze.
Prognozy na 2030 rok są przerażające - 360 milionów osób będzie chorować na cukrzycę. Statystyki podają, że ponad połowa pacjentów jest nieświadoma istnienia choroby. W Polsce z powodu tej choroby cierpią prawie 1,5 miliony ludzi. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia w 1995 roku chorowało na cukrzycę około 135 milionów.
Ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie maleje z powodu nieprawidłowej diety, chorób i procesu starzenia się. Tymczasem olej z wiesiołka jest unikalnym źródłem wspomnianych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu gamma-linolenowego (GLA).
Tłuszcze dostarczają energii i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz wspomagają wchłanianie witaminy A, D, E i K. Dieta niskotłuszczowa opiera się na pełnowartościowych posiłkach zawierających produkty z każdego stopnia piramidy żywieniowej. Zgodnie z piramidą żywieniową, powinny być spożywane w małych ilościach a kalorie z nich pochodzące nie powinny przekraczać 30 procent.
Zdrowa czekolada. Dla wielu miłośników tego słodkiego afrodyzjaku jest to cudowne, lecz nie mogące się nigdy ziścić marzenie, gdyż przeczy ono podstawowym zasadom racjonalnego odżywiania i wszelkim zbawiennym dla naszego zdrowia dietom. Lecz czy na pewno jest to tak nierealna myśl?
Cholesterol, a raczej jego podwyższony poziom, to obecnie bodaj jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych. Wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi, jest istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu i miażdżyca zarostowa kończyn dolnych. Dlatego w przypadku przekroczenia dopuszczalnego poziomu tego związku niezbędna staje się odpowiednia dieta, zapewniająca równowagę wszystkich czynników naszego organizmu.
Serce to pompa doskonała. Tłoczy krew do całego organizmu, dostarczając tkankom składniki odżywcze i tlen. Może bić bez przerwy przez sto lat. Pod warunkiem, że będzie właściwie "karmione".
Choroby serca są największą przyczyną zgonów w Polsce. Chorują zarówno kobiety jak i mężczyźni. Szacuje się, ze około 1,8 mln osób cierpi na choroby serca, ponad 800 tys. Polaków doświadczyło dusznicy bolesnej, a ponad 400 tys. osób miało epizod związany z niedokrwieniem mięśnia sercowego – nie wiedząc o jego wystąpieniu.
Po raz pierwszy koenzym Q 10 został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku. W ustroju pełni funkcję witaminy, niezbędnej do życia każdej komórki. W wyniku niedoboru koenzymu Q 10 zaburzona zostaje wydolność komórki, tkanki lub całego narządu, co może być przyczyna wielu chorób. Dotyczy to w szczególności tych narządów, które dla swojej czynności wymagają dużej ilości energii. Należą do nich przede wszystkim miesień sercowy i mięśnie szkieletowe. Koenzym Q 10 poprawia odporność organizmu, zwiększa jego siłę fizyczną i wytrzymałość oraz wspomaga leczenie wielu chorób.
Tajemnica jego tłoczenia była znana podobno już w starożytności, ale dopiero dzisiaj laboratoria chemiczne dokonały analiz, dzięki którym okazało się, jak wielkie dobrodziejstwo tkwi w niepozornych pestkach winogron i produkowanym z nich oleju.
To, że należy jeść warzywa, słyszał od rodziców chyba każdy z nas. Rzadko jednak zadajemy sobie tyle trudu, by dowiedzieć się jakie w istocie spełniają funkcje i czego są źródłem. Większość warzyw zawiera dużą ilość wody i włóknika, jednocześnie odznaczając się niską kalorycznością. Wykryto w nich również substancje nazwane phytochemicals, które mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu.