Pomimo przeprowadzonych jakiś czas temu badań, popierających teorię, że cynamon może wspierać kontrolę cukru we krwi, jest wciąż zbyt wcześnie, by polecić tę przyprawę osobom chorym na cukrzycę. Najnowsze badania przeprowadzone na 43 osobach dorosłych z cukrzycą typu drugiego, pokazują, że cynamon, przyjmowany przez trzy miesiące, nie wpłynął na zmianę ilości cukru we krwi, insulinę, ani poziom cholesterolu.
Choroby serca i układu krwionośnego należą do najczęstszych przyczyn śmierci. Obchodzony w wielu krajach Światowy Dzień Serca, ma na celu zwrócenie uwagi na to, jak styl życia wpływa na stan naszego zdrowia.
W sklepach i na straganach pojawiła się właśnie żurawina: małe, czerwone kuleczki, wyglądające niepozornie, ale będące prawdziwą skarbnicą dobroczynnych składników. Dlaczego warto ją jadać?
Komponując codzienny jadłospis powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na kaloryczność produktów, ale także na ilość zawartych w nich węglowodanów.
Francuzki mawiają, że marchewka to jeden z najtańszych i najlepszych kosmetyków. I mają rację... Zaczerpnijmy z samego źródła tej mocy – wprowadźmy marchew do swojej diety.
Mandarynki, grejpfruty, cytryny i pomarańcze, dzięki zawartości witaminy C, dobroczynnie wpływają na odporność naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości pektyn zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo cytrusy zawierają beta-karoten, który działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.
Oliwa z oliwek to dla Włochów podstawa egzystencji, bez której żadne danie nie jest potrawą pełnowartościową, dlatego z wyjątkowym szacunkiem i oddaniem obchodzą się z drzewami oliwnymi.
Naukowcy z University of Michigan przeprowadzili badania, z których wynika, że spożywanie wiśni może znacząco obniżyć poziom cholesterolu, trójglicerydów, insuliny i glukozy. Antocyjaniny, barwniki występujące w owocach przyczyniają się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia chorób układu krążenia.
Nazwa grejpfruta pochodzi od angielskich słów: "fruit" - owoc i "grape" grono - ponieważ owoce są rozmieszczone na gałązkach po kilka sztuk gronami. Owoce grejpfruta zawierają 7% cukrów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B oraz witaminę C. W miąższu występują karoteny (głównie - lykopen) warunkujący jego zabarwienie. Występuje także gorzki związek - naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za lekko gorzkawy smak owocu, ale także za jego działanie wspomagające przemianę materii.
Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Dzisiaj, uprawiany już nie tylko w krajach Ameryki Południowej, wzbudził zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających amarantus zbożem XXI wieku. To w nim upatruje się ogromne możliwości w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych.
W Polsce na cukrzycę typu 2 choruje około dwóch milionów osób, co stanowi 5 procent społeczeństwa. Ponad połowa z nich jest nieświadoma tej choroby. Dlatego niezwykle ważna dla skutecznego zapobiegania cukrzycy typu 2 jest edukacja społeczeństwa.
Co ją powoduje i jakie ryzyko niesie? Nadwaga jest najpoważniejszym ryzykiem zdrowotnym w krajach uprzemysłowionych. Nadwaga nie tylko źle wpływa na zdrowie, ale jest także problemem kosmetycznym. Dla osób z nadwagą dodatkowe kilogramy i pytanie, jak się ich pozbyć, stają się ważnym problemem, który towarzyszy im latami.
Począwszy od 20 lutego, wszyscy chętni będą mogli rejestrować się na darmowe porady kardiologa specjalisty oraz badania podstawowych czynników ryzyka chorób układu krążenia – poziomu cholesterolu, ciśnienia tętniczego oraz czynnika BMI – odbywające się w krakowskiej Poradni Instytu Flory.
Soja, obecna na rynku spożywczym w postaci kotletów, pasztetów, czy granulatów to bogate źródło węglowodanów i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Naukowcy wykazali, że zwiększenie w organizmie poziomu „dobrego cholesterolu (HDL- high-density lipoproteid) jest niemniej ważne zmniejszanie ilości „złego cholesterolu” (LDL- low-density lipoproteid) dla utrzymania układu krążenia sprawnym i zapobieżeniu miażdżycy.