Niedawno ruszyła ogólnopolska akcja „Servier dla serca”, patronat nad tą kolejną edycją kampanii edukacyjno-diagnostycznej objęło Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego. W ramach tegorocznego przedsięwzięcia mobilna poradnia kardiologiczna, w której bezpłatnie będzie można poddać się szeregowi badań, dotrze o 18 miast.
Światowy Dzień Serca to okazja do promowania zdrowego stylu życia oraz szansa na podkreślenie znaczenia profilaktyki.
Ból głowy, osłabienie, wyczerpanie, obniżenie odporności i rozdrażnienie stanowią towarzyszące przesileniu, jednak można im zaradzić stosując kilka sprawdzonych trików. Po pierwsze, niezwykle istotna w tym okresie jest aktywność fizyczna. Najczęściej rekomenduje się umiarkowany wysiłek, np. ruch na świeżym powietrzu.
Czy wiesz, że Twoje serce bije około 100 000 razy na dobę? Serce to najważniejszy organ w naszym ciele, jest motorem napędowym całego organizmu. Bez serca człowiek nie może żyć, a zaburzenia jego pracy odbijają się na całym naszym organizmie i na jakości naszego życia. Wiele czynników, takich jak stres, zła dieta, zbyt mała aktywność fizyczna oraz wszelkiego rodzaju używki stanowią największe i powszechne zagrożenie dla naszego serca.
Zażywanie wyciągu z drzewa oliwnego (olea europaea) może zmniejszyć poziom cholesterolu oraz zniwelować zbyt wysokie ciśnienie.
Organizacja World Heart Federation zainaugurowała w Wielkiej Brytanii akcję "Open your eyes to saturated fat" („Otwórz oczy na nasycony tłuszcz”). Organizatorzy pragną zwiększyć świadomość społeczeństwa na temat tego, że spożywanie tłuszczów nasyconych i tłuszczów zawierających kwasy “trans” jest niekorzystne dla zdrowia.
Zła dieta może zwiększyć ryzyko demencji, informuje The Daily Telegraph. Niski poziom lipoprotein wysokiej gęstości (high-density lipoproteins: HDL), tj. dobrego cholesterolu skorelowany jest z wysokim prawdopodobieństwem kłopotów z pamięcią. Pomóc mogą tłuste ryby i produkty owsiane.
Ktoś, kto nie widział drzewa mającego 2000 lat, nie jest w stanie uwierzyć w jego istnienie. Jak wyobrazić sobie drzewo, w cieniu którego odpoczywał Juliusz Cezar, a Napoleon skradł Marysieńce pierwsze pocałunki? Historia drzew oliwnych sięga ponad 6000 lat. Z owoców drzew oliwnych powstaje najbardziej pożądany przysmak - oliwa z oliwek. To podstawowy element kuchni włoskiej, który już od wieków jest synonimem dobrego smaku i zdrowia. To Homer prawie 3000 lat temu nazwał oliwę „złotym płynem”.
„Ryba wpływa na wszystko”, głosi hasło trwającej od połowy czerwca kampanii Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorzy chcą nakłonić konsumentów do umieszczenia w swoim jadłospisie produktów rybnych ze względu na zdrowotne właściwości żywności tego rodzaju.
Pozostawanie zdrowym w wieku pięćdziesięciu kilku lat w dużym stopniu zależy od nas samych. Poczucie wyobcowania, utrata energii, kłopoty z pamięcią mogą stanowić oznaki procesu starzenia się. Nie muszą być jednak nieodwracalnymi symptomami dojrzałego wieku, istnieją sposoby na zachowanie młodości, jednym z nich jest – jak pisze William Keyser na 55-alive.com – poprowadzenie własnego biznesu.
Sezon truskawkowy ma się ku końcowi, korzystajmy więc z możliwości i jedzmy jak najwięcej tych nie tylko smacznych ale i zdrowych owoców.
Kiełki, choć niepozorne, są prawdziwą „bombą” odżywczą. Zawierają białko, tłuszcze, witaminy, żelazo, cynk, potas, chrom i wiele innych substancji mających niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Możemy kupić gotowe kiełki w sklepie (sprawdzajmy jednak zawsze datę ich przydatności do spożycia) lub wyhodować samemu w specjalnej kiełkownicy lub po prostu na talerzyku wyłożonym gazą.
Specjaliści od żywienia, lekarze i dietetycy od lat namawiają nas do częstszego spożywania ryb i owoców morza. Zgodnie uważają, że regularne spożywanie ryb i owoców morza bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Podkreślają, że są one najzdrowszym źródłem dobrze przyswajalnego białka.
Naukowcy od dawna szukają sposobu na zmniejszenie zachorowalności na Alzheimera, starają się też opracować jak najskuteczniejszą formę terapii.
Żurawina, znana głównie jako dodatek do potraw ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie- twierdzą specjaliści.