Kiedy w naszym kręgu kulturowym dominowała teoria Marksa, eksperci z różnych dziedzin wskazywali na środowisko jako fundament zarówno dla rozwoju osobowości, jak i ewentualnego narażenia na choroby. Potem sytuacja diametralnie się zmieniła i w ostatnich latach uzasadnieniem dla przeróżnych dolegliwości miały być geny. Dziś trendy te wydają się mieć podobną siłę oddziaływania. Uczeni odkryli ostatnio, że geny są mniej istotne niż styl życia, jeśli chodzi o długowieczność.
Długotrwały brak snu i zakłócenia snu mogą mieć długotrwałe, poważne konsekwencje dla zdrowia, wynika z najnowszych badań Warwick Medical School, które opublikowano w European Heart Journal.
Kontrola poziomu ciśnienia krwi jest ważniejsze dla kobiet niż dla mężczyzn, wynika z badań.
Głównym problemem podczas diety jest zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych. Problem otyłości spowodowanej złym odżywianiem dotyka nie tylko Amerykanów, ale również Europejczyków.
Duża szklanka soku pomarańczowego może poprawić swoją wydolność organizmu i redukuje poziom cholesterolu.
Masz siedzącą pracę lub prowadzisz taki styl życia? Odciążaj swoje krzesło lub kanapę co jakiś czas, a możesz liczyć na lepszą talię i zdrowsze serce.
Główki czosnku cieszą się popularnością w kuchni jako źródło niezwykłego smaku i zapachu. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie przygotowania określonych zup, sałatek, czy mięs bez kilku ząbków czosnku. Warzywo cenione jest jednak nie tylko ze względu na przymioty kulinarne, sięgali po nie już starożytni z powodu jego prozdrowotnych właściwości.
Utrzymanie prawidłowego stężenia „dobrego" cholesterolu we krwi znacząco obniża ryzyko wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej. Dlatego bardzo ważne jest regularne kontrolowanie poziomu cholesterolu. Właśnie kończy się, trwająca cały 2010 rok, akcja pod hasłem „Zbadaj poziom swojego cholesterolu" organizowana w ramach programu Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia, której celem było ułatwienie pacjentom dostępu do bezpłatnych badań poziomu cholesterolu.
Pierwszy krok w kierunku zdrowszego życia to modyfikacja diety i pozbycie się innych „niezdrowych" przyzwyczajeń żywieniowych. Dobrym początkiem jest wprowadzenie owsianych otrąb do swojego codziennego menu, które zawierają dużo błonnika i beta glukanów.
„Dobry cholesterol" zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera u osób starszych.
Nie jest prawdą, że jeść można wszystko, tylko z umiarem. Istnieją produkty, które nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. Ponadto zawierają substancje, których nadmiar jest niewskazany dla zdrowia. Dlatego warto dokładnie przeanalizować nasz jadłospis i wyeliminować te rzeczy, które nam nie służą.
Fitosterole, czyli sterole i stanole roślinne, to związki o budowie chemicznej zbliżonej do cholesterolu. Mają korzystny wpływ na zdrowie serca ponieważ hamują wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego do krwi.
Międzynarodowy zespół naukowców pracujący pod kierunkiem Uniwersytetów w Leicester oraz Cambridge w Wlk. Brytanii odkrył markery genetyczne, które identyfikują osoby zagrożone tworzeniem się skrzepów i zawałem serca. Badania, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Blood, mogą wskazać potencjalne cele terapeutyczne w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych.
Niejeden z nas krzywi się z niesmakiem na dźwięk słowa „otręby". Tymczasem „nie taki diabeł straszny jak go malują". Otręby owsiane w połączeniu z chudym jogurtem naturalnym lub maślanką i owocami smakują naprawdę dobrze i, co więcej, mają zbawienny wpływ na nasz organizm i serce.
Okres menopauzy przypada najczęściej pomiędzy 45. a 55. rokiem życia. Zwiększający się niedobór hormonów jajnikowych może powodować wiele dolegliwości oraz zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób m.in. sercowo-naczyniowych. Jednak mając świadomość jak funkcjonuje nasz organizm, możemy skutecznie zminimalizować to ryzyko. Wystarczy dostosować styl życia do nowej sytuacji.