Sezon na truskawki ma się ku końcowi, ale warto wykorzystać ostatnie możliwości zakupu tych owoców - są jednocześnie bardzo smaczne i zdrowe. Truskawki mogą chronić przed cukrzycą i chorobami serca.
Podwyższony poziom cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Może także prowadzić do zawału serca. Warto więc regularnie się badać i przestrzegać zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Cukier bywa dodawany do rozmaitych produktów, także tych, które powszechnie kojarzone są z kwaśnym czy słonym smakiem. Dlatego okazuje sie, że bardzo łatwo jest dostarczać organizmowi nadmiar węglowodanów nie mając świadomości szkodliwości przyjętego menu.
Już niedługo charakterystyczne żółto-brązowe, wysokie kwiaty zdominują krajobraz naszych ogródków. Słoneczniki, bo o nich mowa, kryją w sobie nie tylko cenne składniki, z których produkowany jest zdrowy olej. Również nieprzetworzone ziarna dostarczają wielu potrzebnych składników odżywczych i mają zbawienną moc dla naszego organizmu.
Wczesna menopauza może być związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia tętniaka mózgu, sugerują nowe badania.
Wiedza na temat istotności sposobu odżywiania się u pacjentów z cukrzycą jest powszechna. Zwykle chorym poleca się dietę niskotłuszczową. Nowe badania wykazują jednak, że także wysokotłuszczowe menu może być rekomendowane diabetykom.
Regularne bieganie może przedłużyć życie o około sześć dodatkowych lat - wynika z nowych duńskich badań. Autorzy badań ze Szpitala Uniwersyteckiego Bispebjerg w Kopenhadze obliczyli, że regularnie biegający mężczyźni mogli wydłużyć swoje życie o 6,2 lat, a kobiety o 5,6 lat.
Zwiększenie poziomu testosteronu może pomóc niektórym mężczyznom z nadwagą zrzucić nadmiar kilogramów.
Udar mózgu jest trzecią najczęstszą przyczyną śmierci i głównym powodem niesprawności u osób powyżej 40 roku życia. W Polsce co roku na udar zapada około 60 -70 tysięcy osób, a około 30 tysięcy z nich umiera. 10 maja w Polsce obchodzony będzie Europejski Dzień Profilaktyki Udarowej.
Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich
Unikanie ekspozycji na słońce może nie wystarczyć, by uniknąć ryzyka zachorowania na raka skóry, jeśli cierpi się na nadciśnienie.
Bor jest pierwiastkiem śladowym, który znajduje się u człowieka zwłaszcza w kościach, śledzionie i tarczycy. Uczeni sugerują, że mógłby być stosowany do wielu celów leczniczych, choć brak jest mocnych dowodów na każde konkretne zastosowanie. Wstępne badania wykazują, że bor może być pomocny dla zwiększenia siły mięśni, zmniejszenia objawów menopauzy i leczenia łuszczycy.
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Europejscy parlamentarzyści podtrzymali plany stworzenia listy zabronionych haseł reklamowych związanych ze zdrowiem, które nie są dostatecznie uzasadnione naukowo.
Dieta bogata w tłuszcze nasycone oraz węglowodany proste może podnosić poziom biomarkerów choroby Alzheimera.