Wysoki poziom cholesterolu jest bardziej ryzykowny dla mężczyzn niż dla kobiet w średnim wieku. Panowie są z jego powodu bardziej narażeni na doświadczenie pierwszego zawału serca.
Miażdżyca jest procesem chorobowym, w którym tętnice zwężają się i sztywnieją ze względu na nadmierne gromadzenie się płytki wokół ich ścian. Choroba zaburza przepływ krwi w organizmie doprowadzając do poważnych powikłań sercowo-naczyniowych. Biorąc za kryterium miejsce rozwoju patologicznych zmian wyróżnia się takie odmiany choroby, jak: miażdżyca tętnic; obejmuje zwężenie światła tętnic, co skutkuje niedostatecznym ukrwieniem narządów; miażdżyca mózgu; wywołuje najpierw drażliwość oraz szybsze zmęczenie, po jakimś czasie symptomy obejmują również problemy z pamięcią, zmiany w osobowości, afazję; choroba może prowadzić do udaru; miażdżyca naczyń wieńcowych często skutkuje zawałem serca; miażdżyca tętnic obwodowych dotyczy zwykle tętnicy brzusznej, która wywołując presję na tętnicę biodrową powoduje niedokrwienie kończyn dolnych, pacjent doświadcza wtedy silnego bólu bez zewnętrznego powodu (np. wysiłku fizycznego).
Jeśli chcesz schudnąć czy po prostu pozostać zdrowym, sposób odżywiania się jest kluczowym czynnikiem. Odpowiednie składniki odżywcze nie tylko zmniejszają obwód w talii, ale także przydają energii, poprawiają nastrój i powstrzymują rozwój różnych chorób. Nie jest ważne jedynie co się je, ale kiedy, przekonują uczeni z Uniwersytetu w Tel Aviv.
Podczas ostatnich upałów słyszymy, że szczególnie zagrożeni są ludzie mający problemy z sercem. To prawda, jednak okazuje się, że niskie temperatury mogą wyrządzić więcej szkód układowi krwionośnemu niż ciepłe dni.
„Eliksir" długowieczności? To orzechy. Są kaloryczne, ale dostarczają dobrej energii. Mają tez wiele witamin i mogą pomóc ochronić się przed rozmaitymi chorobami, przekonują badacze.
Oczy są nie tylko zwierciadłem duszy, ale i ciała. Patrząc w nie można wyczytać, z jakimi problemami zdrowotnymi zmaga się dana osoba.
Określone zmiany w stylu życia mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Oto pięć podstawowych wskazówek.
Powszechnie wiadomo, jakie są czynniki ryzyka chorób serca: unikanie palenia papierosów, zachowania odpowiedniej wagi, podejmowanie aktywności fizycznej, obniżenie ciśnienia i poziomu cholesterolu. Istnieją jednak także mniej oczywiste, ale bardzo silne drogi do obniżenia prawdopodobieństwa rozwoju tych dolegliwości .
Jesteśmy przyzwyczajeni do określonego jadłospisu, a do nieznanego jedzenia podchodzimy z dużą ostrożnością - często jesteśmy skłonni spróbować czegoś nowego tylko w określonych sytuacjach, np. na wakacjach. Tymczasem warto poszukać nowych elementów menu - niektóre niestandardowe produkty mają zaskakująco silny wpływ na samopoczucie.
Japonia jest krajem o rekordowej liczbie stulatków. Niektórzy uważają, że kluczem do długowieczności mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni jest stosowana przez nich dieta.
Nowe badania wykazały związek pomiędzy podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI) i zwiększonym ryzykiem kamicy żółciowej.
Warto się całować, nie tylko po to, by okazać sobie bliskość. Okazuje się, że pocałunek ma uzdrawiającą siłę: sprzyja produkcji endorfin i oksytocyny, które mają działanie antystresowe i antymigrenowe. Ponadto całowanie się uruchamia 29 mięśni twarzy pomagając utrzymać jej odpowiednie napięcie i młody wygląd.
Uczeni odkryli związek pomiędzy stłuszczeniem wątroby i wysokim ryzykiem chorób serca.
Określone zmiany w stylu życia mogą znacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu, wynika z nowego badania.
Zbliża się sezon plażowania i wielu ludzi zaczyna myśleć o wprowadzeniu jakichś zasad, które pomogłyby schudnąć i lepiej prezentować się w stroju kąpielowym. W tym przedwakacyjnym okresie można też obserwować wzrost popularności niestandardowych sposobów na pozbycie się nadmiaru kilogramów. Jednym z nich jest dieta prof. Hauba.