Ponad 70% Polaków nie wie jak rozpoznać zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych (tzw. tłuszczów trans, TFA) w produktach. Jako główny powód, podają brak informacji o ich zawartości na etykietach (43%). Rzeczywiście, obowiązujące przepisy nie pozwalają na podawanie ilości TFA na etykiecie produktów, nie ograniczają również ich zawartości w żywności. Jak zatem unikać tłuszczów trans w diecie i dlaczego warto?
Warto zadbać o zdrowie serca i naczyń krwionośnych nie tylko dlatego, że ich zaburzenia odpowiadają za największą ilość zgonów, ale także mają wpływ na jakość sędziwych lat życia. Im zdrowszy jest układ sercowo-naczyniowy, tym mniejsze ryzyko demencji.
Jabłka to ulubione owoce Polaków. Antonówka, Gala, Lobo czy Rubin to tylko niektóre z odmian, po które chętnie sięgamy. Uwielbiamy jeść je w postaci surowej i cenimy sobie smak soku jabłkowego. Co kryją w sobie te smaczne owoce? Oto 11 powodów, dla których warto jeść jabłka.
Jak podaje Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association), otyłość grozi nie tylko chorobą wieńcową, ale także chorobą tętnic obwodowych.
Samotność staje się współczesną plagą. Obecny styl życia, duża niezależność i mobilność sprawia, że coraz mniej rodzin wielopokoleniowych mieszka wspólnie i coraz więcej ludzi starszych żyje w pojedynkę. Oczywiście samotne mieszkanie nie musi oznaczać izolacji, ale jeśli mamy do czynienia z chorobą, niepełnosprawnością, czy po prostu bardzo sędziwym wiekiem, zwykle wiąże się z samotnością właśnie. Tymczasem jest ona bardzo niekorzystna dla naszego zdrowia, w tym dla kondycji serca.
Sery to ważny element powszechnie polecanego śródziemnomorskiego sposobu odżywiania się. Włoscy uczeni postanowili sprawdzić, jakie właściwości mają sery.
Nadmiar cholesterolu prowadzi do tworzenia się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych, które zaburzają przepływ krwi przez tętnice. W efekcie serce może nie otrzymywać dostatecznej ilości krwi bogatej w tlen, co zwiększa ryzyko zawału. Co więcej, niedostateczny dopływ krwi do mózgu może wywoływać udar. Czy da się dostrzec objawy zbyt dużej ilości cholesterolu w organizmie?
Nadwaga i otyłość sprzyjają rozwojowi cukrzycy, ale otyłość brzuszna jest szczególnie niebezpieczna. Badacze odkryli gen, który sprzyja temu, że niektórzy ludzie mają nadmiar trzewnej tkanki tłuszczowej.
Czarne jagody są jednym z najsilniejszych naturalnych leków o bardzo szerokim spektrum działania. Usuwają toksyny z organizmu, wzmacniają wzrok, obniżają cholesterol, pomagają na zaparcia. Dlatego w sezonie starajmy się jeść ich jak najwięcej!
Dane sugerują, że dieta bogata w orzechy ma korzystny wpływ na zdrowie, zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci, m. in. z powodu raka oraz chorób serca. Nowe badania wskazują, że istnieje kolejny powód, by dodać orzechy do jadłospisu - korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową.
Wystarczy serwować sobie jedno jajko dziennie, by uchronić się przed poważnymi kłopotami z układem sercowo naczyniowym – twierdzą chińscy uczeni.
Hipercholesterolemia to najgorzej kontrolowany czynnik ryzyka sercowo-naczyniowego w Polsce. Problem ten dotyczy aż 61 proc. Polaków. Najbardziej niebezpieczna jest hipercholesterolemia rodzinna. To choroba znacznie rzadsza, uwarunkowana genetycznie, dziedziczna, która łączy się z występowaniem podwyższonego stężenia cholesterolu już od urodzenia i przez wiele lat przebiega bezobjawowo. Większość chorych nawet nie zdaje sobie sprawy z istnienia problemu i dowiaduje się o chorobie dopiero w momencie wystąpienia najcięższych jej powikłań tj. zawału, udaru mózgu.
Wybierając produkty spożywcze, chcemy, aby były one jak najlepsze dla naszego zdrowia oraz pomagały utrzymać zgrabną sylwetkę. Niekiedy jednak, kierując się mitami dotyczącymi zdrowej żywności, wpadamy w niebezpieczne pułapki.
Nowe badanie pokazuje, że bogata w tłuszcze dieta śródziemnomorska, zawierająca orzechy i oliwę z pierwszego tłoczenia, może modyfikować funkcję genów niektórych komórek. Właściwości te powinny pomóc w walce z szeregiem chorób, szczególnie układu krążenia.
Dieta śródziemnomorska od dawna uważana jest za jedną z najzdrowszych, bo pomaga zachować w dobrym stanie układ sercowo-naczyniowy i wydaje się chronić przed rozmaitymi chorobami. Teraz ustalono, że może też pomóc przy problemach z wątrobą.