W niektórych przypadkach konieczne jest zażywanie leków, by obniżyć poziom cholesterolu, warto jednak pamiętać, że niektóre składniki dietetyczne także mają takie właściwości.
Zmiany stłuszczeniowe w naczyniach krwionośnych można stwierdzić już u 2-latków, a z wiekiem odkładanie złogów cholesterolowych nasila się. Zaburzenia przemian lipidów są najczęstszym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Wykryć je może oznaczenie lipidogramu (profilu lipidowego) tj. cholesterolu całkowitego, jego frakcji i trójglicerydów.
Z amerykańskich statystyk wynika, że wzrastają wskaźniki zawałów u ludzi w średnim, a nawet młodym wieku. 20 proc. tych zdarzeń dotyczy osób, które nie skończyły 40 lat.
Udary to jedna z najczęstszych przyczyn śmierci związanych z zaburzeniami sercowo-naczyniowymi. Są groźne u ludzi w każdym wieku, ale jeśli wystąpią relatywnie wcześnie, zagrożenie dla życia jest bardzo wysokie. Udary u osób w średnim wieku częściej są śmiertelne niż u staruszków.
Statyny, kwas acetylosalicylowy i beta-blokery mogą pomóc osłabić komplikacje wynikające z zawału.
Czerwone mięso może sprzyjać zdrowiu serca, o ile jest chude.
Nieprawidłowe odżywianie i niedostatek aktywności fizycznej to podstawowe przyczyny nadwagi i otyłości. Skutki otyłości to nie tylko ryzyko wystąpienia chorób w przyszłości, ale także wiele problemów zdrowotnych dotykających osoby otyłe już teraz.
Ci, dla których ich codzienność ma głębszy sens, są zdrowsi. Osoby w średnim i starszym wieku, które uważają, że ich codzienne czynności mają istotne znaczenie, cieszą się lepszym zdrowiem w kolejnych latach niż pozostali.
Zapotrzebowanie na sen różni się u różnych ludzi, jednak jego znaczące ograniczenie nie sprzyja zdrowiu. Jeśli sypiasz poniżej 6 godzin na dobę, narażasz na szwank zdrowie swojego serca.
Choć okres bożonarodzeniowy się skończył, skutki świętowania mogą pozostać na znacznie dłużej. Okazuje się, że po tym grudniowych świętach poziom cholesterolu istotnie wzrasta.
Pamiętaj, aby w twoim codziennym jadłospisie znalazła się oliwa z oliwek. Trudno przecenić jej właściwości dla zdrowia - do długiej listy korzyści można dołączyć ochronę wątroby.
Jeśli udaje ci się schudnąć, ale potem wracasz do dawnej wagi, mogą ci szczególnie zagrażać czynniki poważnych chorób.
Te czynniki genetyczne, które zwiększają prawdopodobieństwo nadmiaru cholesterolu, mogą również sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera, wynika z międzynarodowych badań.
Kobiety w okresie menopauzy cechują się wyższym ryzykiem chorób serca, ale zdrowy styl życia może zmniejszyć to zagrożenie.
Nadmiar tkanki tłuszczowej skutkuje takimi zmianami w organizmie, ktore prowadzą do zwiększenia ciśnienia krwi, nadmiaru cholesterolu i innych zjawisk, które z kolei oznaczają wyższe ryzyko poważnych chorób. Okazuje się jednak, że nadwaga sama w sobie, bez tych dodatkowych czynników ma związek z problemami zdrowotnymi.