Kolejne badania pokazują, jak groźny jest wpływ zanieczyszczeń powietrza na nasze zdrowie. Z ich powodów znacznie częściej chorujemy na choroby serca.
Awokado to owoce uważany za tzw. super jedzenie, czyli nieprzetworzony produkt bardzo bogaty w wartości odżywcze. Czerwiec określono jako miesiąc tego owocu - to dodatkowy powód, by dodać go do swojej diety.
W twoim codziennym jadłospisie nie powinno brakować błonnika. Regularnie go sobie dostarczaj, a lepiej się poczujesz.
W ostatnim czasie popularyzuje się umiarkowane picie alkoholu, szczegolnie wina, jako sposobu na zachowanie zdrowia serca. Z drugiej strony, ze świata nauki dochodzą głosy, że każda dawka alkoholu może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wydaje się, że kluczem do znalezienia odpowiedzi jest ilość serwowanych sobie drinków i czynniki jednostkowe.
Przewlekłe infekcje jamy ustnej są czynnikami ryzyka zarówno choroby wieńcowej, jak i udaru niedokrwiennego.
Tłuste potrawy (25 proc.), nieregularne i zbyt obfite posiłki (23 proc.) oraz ostre przyprawy (22 proc.) są wskazywane jako najczęsciej występujące przyczyny zgagi. 41 proc. Polaków uważa, że najlepszym sposobem zapobiegania i walki ze zgagą jest zmodyfikowanie diety.
Jak uważają szwedzcy badacze, stopniowe przyspieszanie tętna spoczynkowego może oznaczać przyszłe problemy z sercem.
Znadujące się w soi białko może zmniejszyć poziom tzw. „złego cholesterolu" we krwi.
Jest przyczyną chorób serca, gdy występuje w nadmiarze. Problemy zdrowotne pojawiają się także przy jego deficycie. Cholesterol jest niezbędny dla organizmu. Potrzebujemy go do syntezy hormonów, witaminy D i produkcji kwasów żółciowych.
Oliwa z oliwek - sztandarowy produkt diety śródziemnomorskiej - uznawana jest powszechnie za zdrowy, naturalny artykuł spożywczy. Do niedawna jej rozpoznane oddziaływanie chroniące przed schorzeniami związanymi ze stresem oksydacyjnym, jak choroby sercowo-naczyniowe, neurodegeneracyjne czy nowotwory, przypisywano wysokiej zawartości tłuszczów jednonienasyconych.
W niektórych przypadkach konieczne jest zażywanie leków, by obniżyć poziom cholesterolu, warto jednak pamiętać, że niektóre składniki dietetyczne także mają takie właściwości.
Zmiany stłuszczeniowe w naczyniach krwionośnych można stwierdzić już u 2-latków, a z wiekiem odkładanie złogów cholesterolowych nasila się. Zaburzenia przemian lipidów są najczęstszym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Wykryć je może oznaczenie lipidogramu (profilu lipidowego) tj. cholesterolu całkowitego, jego frakcji i trójglicerydów.
Z amerykańskich statystyk wynika, że wzrastają wskaźniki zawałów u ludzi w średnim, a nawet młodym wieku. 20 proc. tych zdarzeń dotyczy osób, które nie skończyły 40 lat.
Udary to jedna z najczęstszych przyczyn śmierci związanych z zaburzeniami sercowo-naczyniowymi. Są groźne u ludzi w każdym wieku, ale jeśli wystąpią relatywnie wcześnie, zagrożenie dla życia jest bardzo wysokie. Udary u osób w średnim wieku częściej są śmiertelne niż u staruszków.
Statyny, kwas acetylosalicylowy i beta-blokery mogą pomóc osłabić komplikacje wynikające z zawału.