Pestycydy i herbicydy są kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie, ale substancje te mogą niekorzystne dla naszego zdrowia. Potrzeba dobrych metod analitycznych, aby identyfikować nawet śladowe ilości potencjalnie szkodliwych związków. Teraz opracowano zaawansowaną technologicznie metodę obrazowania, aby wykrywać zanieczyszczenie pestycydami, a jej zastosowanie w przypadku owoców ujawnia, że obecne praktyki dotyczące bezpieczeństwa żywności mogą być niewystarczające.
Okres jesienno-zimowy do czas wzmożonej podatności na przeziębienia. Aura jest nieprzewidywalna, występują duże wahania temperatur i nagłe załamania pogody, a układ immunologiczny zmuszony jest toczyć nieustanną walkę z wirusami i infekcjami, które tylko czekają, żeby zmusić nas do pozostania w łóżku. Recepta na chorobę jest prosta – wystarczy nie chorować. Tylko jak to zrobić?
Jeśli chcesz uniknąć nadciśnienia, musisz ograniczyć spożycie soli. A nie jest to łatwe o tyle, że sól dodaje się obecnie niemal do każdego choćby trochę przetworzonego produktu. Spróbuj jednak samodzielnie przygotowywać posiłki i używaj innych przypraw, a wyostrzy ci się smak i zdołasz zmniejszyć dawkę soli w diecie.
Papryczka chili pomaga naprawiać uszkodzenia wątroby i zapobiega rozwojowi niektórych chorób, w tym zwłóknieniu wątroby.
Ostra papryka może pomóc w utracie na wadze. Związek odpowiadający za smak papryki chili, kapsaicyna, sprzyja odchudzaniu.
Drobne zmiany mogą mieć ważne znaczenie. Przejrzyj poniższe wskazówki - warto się do nich zastosować, by mieć lepsze samopoczucie.
Afrodyzjaki to sustancje, które mają zwiększać popęd płciowy lub potencję. Termin „mają" jest o tyle adekwatny, że nie wszyscy wierzą w ich skuteczność. Niemniej jednak popularność afrodyzjaków jest ogromna. Warto wiedzieć, że niektóre z nich mamy w zasięgu ręki i nawet codziennie ich.... używamy. Wystarczy umiejętnie połączyć i podać proste składniki, by zamienić zwykłą kolację we wstęp do czegoś zupełnie innego...
Czekolada z chili, schab z brzoskwiniami czy mięsna zapiekanka z dodatkiem cynamonu to rodzaje połączeń coraz częściej pojawiające się na polskich stołach. Czy zestawienie słodkiego smaku z nutką ostrego aromatu ma szanse na stałe zagościć w menu większości domów?
Jesień i zima to czas kiedy bardzo łatwo przemarznąć, co jest nie tylko nieprzyjemne ale może też być groźne dla zdrowia. Na szczęcie istnieje kilka domowych, dostępnych dla wszystkich i łatwych w zastosowaniu sposobów na szybkie rozgrzanie się.
Chili prawdopodobnie nie tylko hamuje wzrost komórek nowotworowych w trzustce i posiada znane dietetykom właściwości pomagające spalać tkankę tłuszczową. Ostatnio australijscy uczeni odkryli kolejne dobroczynne działanie pikantnej przyprawy: regularne spożywanie papryki chili może pomóc osobom otyłym oraz cierpiącym na cukrzycę kontrolować poziom insuliny we krwi – nawet niewielka ilość przyprawy regularnie dodawana do posiłków może ułatwić tę kontrolę nawet o 60 procent.