Pacjenci z nowtworami nierzadko szukają wszelkich możliwych sposobów na walkę z chorobą. Niektórzy nawet wybierają alternatywne sposoby leczenia rezygnując z osiągnięć medycyny zachodniej. Ludzie ci jednak mają dwukrotnie wyższe ryzyko śmierci niż pacjenci poddający się standardowym terapiom.
Pacjenci, którzy przeszli raka jelit, mogą zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby dzięki jedzeniu orzechów.
Czy po chemii włosy odrosną? Czy jedynym rozwiązaniem są peruki i doczepy? Utrata włosów to jeden z najczęstszych skutków ubocznych chemioterapii stosowanej u chorych na nowotwór. Choć priorytetem jest zdrowie, to wiele osób po udanej terapii onkologicznej chce odzyskać włosy i dawny obraz siebie sprzed choroby. Jakie mają możliwości rekonstrukcji owłosienia?
Federacja Stowarzyszeń Amazonki ogłosiła wyniki ankiet przeprowadzonych wśród chorych oraz onkologów w ramach kampanii „Jest jak Jest - Mam Wybór!". Ankiety mają pomóc we wzajemnym zrozumieniu i budowaniu partnerskich relacji między pacjentami i lekarzami, a w efekcie w osiąganiu jak najlepszych efektów terapii.
Statyny to jedne z najpopularniejszych środków stosowanych na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i dla ochrony przed zawałami oraz udarami. Kolejne badania potwierdzają jednak, że leki te mogą mieć znacznie szersze zastosowanie - mogą mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka różnych rodzajów nowotworu.
Obecność specyficznych markerów guza (miRNA) oznacza zagrożenie chorobą u palaczy w wieku ponad 50 lat.
Tzw. stopa Charcota, stan, który może powodować niepełnosprawność i amputację u chorych na cukrzycę, jest często pomijana z powodu neuropatii obwodowej.
Osoby cierpiące na chorobę nowotworową starają się zrobić wszystko, aby pokonać i zapomnieć o raku. Wiele mówi się o tym, jak powinna wyglądać dieta osoby chorej - co powinno się jeść, jakie suplementy przyjmować. Nie wszystkie rady dotyczące diety i suplementacji dla osób chorych na nowotwory są prawdziwe. Wokół tej tematyki narosło sporo mitów. Program "Jestem przy Tobie", który wspiera kobiety zmagające się z nowotworami, zapytał o te kwestie Emilię Kałędkiewicz, dietetyka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistującego się w dietoprofilaktyce chorób nowotworowych.
Późno wykrywane nowotwory ginekologiczne, takie jak rak jajnika, szyjki czy trzonu macicy, każdego roku powodują śmierć ok. 6 tysięcy Polek. Śmiertelność związana z rakiem szyjki macicy w Polsce jest aż o 70 proc. wyższa niż przeciętna dla krajów Unii Europejskiej. Wysoka umieralność podsyca strach przed rozpoznaniem raka. Obawa przed diagnozą, skryty przebieg choroby i brak wiedzy o dostępnym leczeniu zbierają ogromne żniwo – alarmują eksperci.
W naszym kraju prawie co czwarta kobieta, która zachoruje na nowotwór złośliwy, będzie miała raka piersi. Choroba ta każdego roku dotyka około 14 tysięcy Polek. Niestety to jedna z głównych przyczyn zgonów kobiet przed 65. rokiem życia. W miesiącu walki z rakiem piersi warto przypomnieć, że profilaktyka, a także wczesne wykrycie nowotworu i podjęcie leczenia pozwalają nawet na całkowity powrót do zdrowia.
Pozostający w związkach pacjenci z rakiem mają niższe ryzyko śmierci niż chorujący single.
Rak żołądka pozostaje jednym z najczęściej występujących w naszym kraju nowotworów złośliwych. W dalszym ciągu wielu pacjentów nie udaje się wygrać z tą chorobą. Winny tej sytuacji jest nie tylko specyficzny przebieg schorzenia, ale również zbyt późna diagnoza. W związku z tym lekarze akcentują znaczenie profilaktyki i prowadzą badania nad nowymi metodami leczenia nowotworów żołądka, które staną się szansą dla chorych.
Pacjentki w wieku pomenopauzalnym, które chorowały na raka piersi, są bardziej narażone na zachorowanie na cukrzycę i powinny być częściej badane pod tym kątem.
Wysoki indeks glikemiczny diety wiąże się z gorszym rokowaniem raka jelita grubego.
Naukowcy odkryli, że wyciągi z rośliny występującej na suchych obszarach Indii i Pakistanu mogą zabijać komórki nowotworowe i nie powodować szkodliwych skutków ubocznych charakterystycznych przy chemioterapii.