Jeszcze niedawno celiakia (nazywana również chorobą trzewną) uważana była za schorzenie wieku dziecięcego. Obecnie wiadomo już, że zachorować można w każdym wieku - 30% społeczeństwa posiada geny odpowiedzialne za chorobę, a więc ma do niej predyspozycje. Objawy u dorosłych są nieoczywiste, a jedynym lekarstwem jest przejście na dietę bezglutenową.
Bardzo popularne ostatnimi czasy słowo „gluten” może wprowadzić zamęt w jadłospisie wielu miłośników świadomego odżywiania. Jednak czy każdy bez wyjątku powinien wykluczyć produkty mączne z codziennej diety? Czym tak naprawdę jest gluten oraz jaki wywiera wpływ na kondycję naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania pozwolą nam wprowadzić równowagę do codziennej diety, poprawiając zarówno stan naszego zdrowia, jak i samopoczucie.
Wbrew powszechnemu przekonaniu celiakia nie jest alergią, z której można się wyleczyć. To choroba wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. Może ujawnić się u dziecka tuż po pierwszym spożyciu przez nie posiłku z glutenem, ale może także dać o sobie znać u ludzi w średnim wieku i starszych.